Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Η παράδοσή μας είναι γεμάτη από χριστουγεννιάτικα έθιμα,
που ομορφαίνουν την πιο χαρούμενη γιορτή του έτους.


Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του σπιτιού, συμβολίζει την ευτυχία που φέρνει στον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού και η προσφορά των Θείων Δώρων. Κατ’ αντιστοιχία στην χώρα μας με το χριστουγεννιάτικο δέντρο, μπορούμε να αναφέρουμε το Χριστόξυλο, που όμως αντί να στολίζεται, καίγεται στο τζάκι του σπιτιού το δωδεκαήμερο των εορτών, ώστε συμβολικά να ζεσταίνει τον Χριστό.

Το καραβάκι
Ως ναυτική χώρα η Ελλάδα είχαν το έθιμο κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων να στολίζουν με λαμπιόνια στα σπίτια ένα καραβάκι. Αλλά και τα παιδιά όταν έλεγαν τα κάλαντα κρατούσαν στα χέρια τους ένα καραβάκι, που μάλιστα το είχαν φτιάξει μόνα τους. Ο συμβολισμός του η καλή πλεύση στον νέο χρόνο, αλλά και καλά ταξίδια για τους ναυτικούς μας.

Το Χριστόψωμο
Την παραμονή των Χριστουγέννων, ζυμώνουν με ευλάβεια και με τελετουργία που προσομοιάζει με τον μυστικισμό της διαδικασίας της θείας κοινωνίας το χριστόψωμο, με το σταυρό στην επιφάνειά του, που αποτελεί και το βασικό ψωμί των Χριστουγέννων.

Τα Παραδοσιακά γλυκά

Τα μελωμένα μελομακάρονα, οι «χιονισμένοι» με άχνη ζάχαρη, κουραμπιέδες και τέλος οι δίπλες που τις συναντάμε ακόμα και στην νηστεία των Χριστουγέννων ως ξεροτήγανα. Τα περισσότερα υλικά των γιορτινών γλυκισμάτων (μέλι, ξηροί καρποί, ζάχαρη, λάδι, βούτυρο) ανάγουν στην πρόκληση της ευημερίας και της ευτυχίας για την νέα χρονιά.

Η γαλοπούλα
Είναι ένα ξενόφερτο έθιμο, που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει παραδοσιακό. Στην Ευρώπη υπήρχε η συνήθεια να μαγειρεύουν στο γιορτινό γεύμα μεγάλα πουλιά, φασιανούς, χήνες και άλλα. Εμείς είχαμε σαν κύριο πιάτο των Χριστουγέννων την κοτόσουπα ή το χοιρινό, που αυτή την εποχή αφθονούσε.

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες
Οι ξυλογλύπτες τον Μεσαίωνα κατασκεύαζαν αντικείμενα με θρησκευτικά θέματα, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν πρόδρομοι των χριστουγεννιάτικων καρτών. Με την σημερινή τους μορφή, πιστεύεται ότι ξεκίνησαν το 1843, όταν σε μια κάρτα αποτυπώθηκε ένα οικογενειακό πάρτι σε εξέλιξη, που ανέγραφε ευχές. Σήμερα βέβαια ξεπεράστηκε το χαρτί και πλέον ταξιδεύουν ηλεκτρονικά με Email και sms.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου