Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Γαλοπούλα

Η βασίλισσα του χριστουγεννιάτικου μενού
Θρεπτικά συστατικά: 
Η γαλοπούλα είναι ένα τρόφιμο μεγάλης θρεπτικής αξίας με χαμηλές θερμίδες, καθώς περιέχει ελάχιστα λιπαρά, τα περισσότερα από τα οποία είναι στην πέτσα που μπορούμε εύκολα να αφαιρέσουμε. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες Β2, Β3, Β6 και Β12. Περιέχει ακόμα σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Αγορά:
Έχουμε 2 επιλογές, φρέσκια ή κατεψυγμένη. Οικονομικότερη βέβαια είναι η κατεψυγμένη, η φρέσκια μπορεί να έχει άλλη τιμή, έχει όμως κι άλλη χάρη.
Φρέσκια:
Η αγορά της θα πρέπει να γίνει από ελεγχόμενα σημεία όπως  κρεοπωλεία ή σούπερ μάρκετ, που τηρούνται όροι υγιεινής, όπως να μην είναι εκτεθειμένη σε εστίες μικροβίων, μυρωδιές, έντομα, σκόνες κλπ. Διαλέξτε μια φρέσκια γαλοπούλα που να μην έχει μελανιές, χτυπήματα, σπασμένα κόκαλα ή κοψίματα. Ελέγξετε την χώρα προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής. Διατηρείστε την στο ψυγείο και ψήστε την το πολύ, μέσα σε 48 ώρες.
Κατεψυγμένη:
Αν προτιμήσετε κατεψυγμένη, επιλέξτε γαλοπούλα που είναι συντηρημένη σε καταψύκτη καθαρό, με σωστή θερμοκρασία βαθιάς κατάψυξης και που δεν είναι εκτεθειμένος στον ήλιο, ή σε εστίες μικροβίων. Η κατεψυγμένη γαλοπούλα πρέπει να είναι σε ειδική  διάφανη συσκευασία και να φέρει ευανάγνωστα τις ημερομηνίες σφαγής, κατάψυξης και λήξης της. Πάνω στην συσκευασία δεν πρέπει να υπάρχουν κρύσταλλοι πάγου, ή υπερβολικά υγρά (λιωμένα), καθώς είναι ενδείξεις απόψυξης και ενανάψυξης. Η κατεψυγμένη γαλοπούλα, πριν μαγειρευτεί πρέπει να ξεπαγώσει εντελώς. Αφήστε την να ξεπαγώσει στο ψυγείο, μέσα στην συσκευασία της, για 2-4 ημέρες ανάλογα με το μέγεθός της. Για να ελέγξετε αν ξεπάγωσε τελείως, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κρυστάλλους από πάγο στο εσωτερικό της κοιλιάς και ότι τα πόδια της, όταν τα κουνάτε κουνιούνται ελεύθερα. Μαγειρέψτε την όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Ψήσιμο:
Η γαλοπούλα, όταν ψηθεί χάνει βάρος, για αυτό υπολογίστε την βαρύτερη κατά την αγορά της. Υπολογίστε ½ κιλό ανά άτομο. Ακόμα γεμίστε την γαλοπούλα, τελευταία στιγμή λίγο πριν την βάλετε στο φούρνο. Ο γενικός κανόνας στο ψήσιμο μεγάλων πουλερικών, είναι να ψήνονται τόσες ώρες όσες και το βάρος τους. Για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκε καλά, χρησιμοποιείστε ένα θερμόμετρο, που θα το «καρφώσετε» σε συμπαγές κομμάτι κρέατος, όπως στο στήθος. Η θερμοκρασία στο θερμόμετρο πρέπει να φτάσει τους 75 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχουν γαλοπούλες που πωλούνται μαζί με θερμόμετρο, σ’ αυτή την περίπτωση, όταν η γαλοπούλα είναι έτοιμη ψημένη το θερμόμετρο θα πεταχτεί έξω. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, τρυπάμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι το μπούτι της γαλοπούλας και αν το υγρό που τρέχει είναι διάφανο είναι έτοιμη ψημένη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου