Γιορτάζεται την δεύτερη Πέμπτη της Αποκριάς, με χαρακτηριστικό το
«τσίκνισμα» του κρέατος στα κάρβουνα, από όπου και το όνομα της ημέρας. Εκτός όμως
της «γαστριμαργικής κραιπάλης» με το ψημένο κρέας, είναι και το «ξεφάντωμα» με
μασκαρέματα, γλέντια, τραγούδια και χορούς. Ανά την Ελλάδα, εκτός αυτών των
παραδοσιακών υπάρχουν και άλλα ιδιαίτερα έθιμα, όπως στην Πάτρα η «Κουλουρού»,
στην Κέρκυρα τα «κορφιάτικα πετεγολέτσια» ή «κουτσομπολιά», στο Ηράκλειο της
Κρήτης τα μασκαρέματα, στην Θήβα ξεκινάει ο «Βλάχικος γάμος», στην Κομοτηνή
καψαλίζουν την κότα που πρόκειται να φαγωθεί την Κυριακή των Απόκρεω, στις
Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες όπου ψήσουν κρέατα, χορεύουν,
γλεντούν και πηδάνε τις αναμμένες φωτιές κάνοντας σκωπτικά πειράγματα και τέλος
στην Πελοπόννησο σφάζουν τα χοιρινά και παλαιότερα τουλάχιστον ετοίμαζαν το
παστό, διαδικασία γιορταστική με λιχουδιές, που σε πρώτη θέση ήταν το
«τσίκνισμα» του χοιρινού, σε τσιγαρίδες, καγιανάδες πηκτή, λουκάνικα, παστό,
γουρναλοιφή κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου