Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Φέτα η ελληνική

Η φέτα έχει άσπρο χρώμα και παρασκευάζεται από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή γίδινο που με την κατάλληλη ζύμωση και τυροκόμιση σε άλμη αποκτά σκληρή ή μαλακή υφή, ιδιαίτερη γεύση, αλλά και ανάλογο λίπος που κατά μέσο όρο κυμαίνεται στο 29%. Η ονομασία φέτα και μάλιστα με δυο ταυ (fetta), όπως γράφεται στην Κύπρο, μάλλον είναι ιταλικής προέλευσης και σημαίνει το τυρί που κόβεται σε κομμάτια. 
Η ιστορία της όμως είναι πιο μακρινή καθώς όπως αναφέρεται στην «Οδύσσεια» του Ομήρου, στην σπηλιά του Κύκλωπα  Πολύφημου υπήρχαν αποθηκευμένα  τυριά και μάλλον φέτα που έφτιαχνε από γάλα προβάτων και αποθήκευε σε προβιές ζώων. 
Μεγάλη όμως είναι και η θρεπτική της αξία καθώς περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη D, δομικά συστατικά των οστών, ακόμα πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και νάτριο, εδώ θέλει λίγη προσοχή από υπερτασικούς.
Η φέτα για τους Έλληνες είναι το πρωινό, το δεκατιανό,  το μεσημεριανό, το βραδινό, το γλυκό, το αλμυρό και γενικά ότι φαγητό και όποια ώρα το συνοδεύουμε με φέτα.
Χαρακτηριστική η χωριάτικη σαλάτα, οι πίτες (τυρόπιτα, σπανακόπιτα κλπ), το ψωμάκι ή ο ντάκος ομελέτα, μακαρόνια, σάλτσες (τυροκαυτερή), με κρέατα, με λαχανικά, αλλά  και με φρούτα (καρπούζι, πεπόνι, σταφύλια), παντού ταιριάζει η φέτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου