Για μην πάμε «γυμνοί
στα αγγούρια» αποφάσισα να ασχοληθώ με τα αγγούρια, που άλλωστε «και η ζωή
είναι ένα αγγούρι άλλος το τρώει και δροσίζεται και άλλος το τρώει και
ζορίζεται». Εμείς κρατάμε το πρώτο που και ετυμολογικά να το πάρουμε, είτε από το αραβικό agur είτε από το μεσαιωνικό
άγγουρος, ένα και το αυτό σημαίνει, άγουρος και κατ’ επέκταση δροσερός.
Θρεπτικά συστατικά
Με λίγες θερμίδες καθώς περιέχει περίπου 90% νερό, βιταμίνες
Α, Β, C, μεταλλικά στοιχεία κάλιο,
μαγνήσιο, πυρίτιο και φυτικές ίνες, το αγγούρι είναι ένα λαχανικό με μεγάλη
διατροφική αξία, που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην πέψη, στην
μείωση της αρτηριακής πίεσης, στον έλεγχο του σακχάρου, είναι διουρητικό, ενώ
καταπολεμά και την δυσκοιλιότητα. Όμως μην το φάτε μόνο, αλλά βάλτε το και στο
δέρμα, για να το ενυδατώσει, για να ανακουφιστείτε από ηλιακό έγκαυμα, αλλά και
στα μάτια για τους μαύρους κύκλους.
Ποικιλίες, αγορά και
συντήρηση
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες αγγουριού, το κοινό που έχει
μακρύ σχήμα και αγοράζουμε με το τεμάχιο, τα μικρότερα σε μέγεθος που αγοράζουμε με το κιλό, τα πολύ
μικρά που συνήθως γίνονται τουρσί και το ξυλάγγουρο που έχει ανοιχτότερο πράσινο
χρώμα και σκληρότερη υφή. Κατά την αγορά τους προσέχουμε να είναι μαλακά και
εύκαμπτα, να μην είναι χτυπημένα και να μην έχουν μαυρίλες.
Τα φρέσκα αγγούρια συντηρούνται στο ψυγείο, για διάστημα
10-12 ημερών. Τέλος τα αγγουράκια τουρσί που είναι σε βαζάκια με ξύδι, έχουν
μεγαλύτερη διάρκεια.
Κατανάλωση
Εκτός από την χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι που αποτελούν
την κορυφή στις καλοκαιρινές συνταγές, μπορείτε να το βάλετε σε σάντουιτς, σε
καναπεδάκι, να συνοδευόσουν σαν μπαστουνάκια ή να τα γεμίσετε με διάφορες
σάλτσες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου