Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Λεμονάκι μυρωδάτο

Η λεμονιά είναι αειθαλές δέντρο και ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών στο γένος κίτρος Αναπτύσσεται σε μέρη θερμά και έχει πολλές ποικιλίες. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα έχουμε λεμονοπορτοκαλιά, κιτρολεμονιά, κοινή λεμονιά της Ρόδου ή της Χίου κ ά Το λεμόνι (citrus lemon) είναι ο καρπός της λεμονιάς.
Θρεπτικά συστατικά
Το λεμόνι χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, την φλούδα του και περιστασιακά για το σαρκώδες μέρος του καρπού. Ο χυμός περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει και την χαρακτηριστική όξινη γεύση. Ακόμα περιέχει βιταμίνες C, B1, B3, B6, κάλιο, ασβέστιο μαγνήσιο φώσφορο κ.α.
Υγεία 
Είναι πολύτιμο για την υγεία, με δράση προληπτική και θεραπευτική, μια και πρωταγωνιστεί σε άπειρα παραδοσιακά γιατροσόφια. Αναφορές για τις ευεργετικές ιδιότητές του υπάρχουν στην «Φυσική ιστορία» του Πλίνιου που το ονομάζει citrus modicum (ιατρικό καρπό). Η δράση του είναι γνωστή και από παλιά, καθώς χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση του σκορβούτου, από τους ναυτικούς. Ο χυμός έχει αντισηπτικές, χωνευτικές, διουρητικές, αντιβηχικές, αιμοστατικές  και τέλος αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι ιδανικός για την καταπολέμηση διαφόρων ιών, λοιμώξεων και φλεγμονών. Ακόμα λόγω του καλίου που περιέχει συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Μαγειρική
Στην μαγειρική ο χυμός συνοδεύει κρέας, ψάρια, χορταρικά, μαρινάδες, γλυκά ή χρησιμοποιείται σε σάλτσες, λαδολέμονο και αυγολέμονο, ενώ το φλούδι του λεμονιού αρωματίζει γλυκά, σιρόπια και μαρμελάδες.
Μυρωδιές και Μυστικά ομορφιάς
Τα άνθη λεμονιάς, που φορούν ή τουλάχιστον παλαιοτέρα φορούσαν οι νύφες, συμβολίζοντας την αγνότητα, έχουν και ένα μεθυστικό άρωμα, που χρησιμοποιώντας τα σε εσωτερικούς χώρους, δημιουργούν μια «ωραία» ατμόσφαιρα.
Ο χυμός λεμονιού λειτουργεί σαν κολλύριο, εάν στάξετε 1 σταγόνα στα μάτια,  καθώς δημιουργεί δάκρυα, καθαρίζει τα μάτια και τα κάνει πιο λαμπερά.
Αλλά και τα ταλαιπωρημένα χέρια ανακουφίζονται αν τα αλείψουμε με χυμό λεμονιού ή τα τρίψουμε με λεμονόκουπες
Χρήσεις
Κατάλληλα είναι τα λεμόνια και για την αρωματοποιία. Από την φλούδα του λεμονιού βγαίνει το λεμονέλαιο- αρωματικό αιθέριο έλαιο- που χρησιμοποιείται στην παραγωγή νερού κολόνιας.
Αγορά και συντήρηση
Επιλέγετε πάντα φρέσκα λεμόνια, ακέρωτα,  που να μην έχουν κτυπήματα, ζουλήγματα ή μαυρίλες. Αυτήν την εποχή οι λεμονιές σε κήπους ή και πρασιές είναι γεμάτες. Απλά μαζέψτε τα και βάλτε τα σε δροσερό μέρος. Μπορείτε να τα στύψετε και να τα βάλετε σε παγοθήκες στην κατάψυξη όπου διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσοχή χρειάζεται στον στημένο χυμό να μην μείνει εκτεθειμένος στον αέρα για πολλή ώρα, καθώς καταστρέφεται μεγάλο μέρος της βιταμίνης C.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου