Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

1984: Πέθανε ο Κώστας Γιαννίδης, συνθέτης, πιανίστας και μαέστρος

Ο Κώστας Γιαννίδης καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιάννη Κωνσταντινίδη, γεννήθηκε το 1903 στην Σμύρνη. Σπούδασε μουσική στην Σμύρνη και πριν την Μικρασιατική καταστροφή, έφυγε και συνέχισε στην Δρέσδη και το Βερολίνο της Γερμανίας.
Από το 1931 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, ασχολούμενος με την μουσική και το τραγούδι. Για μια επταετία από το 1952-59 διετέλεσε διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού των ενόπλων δυνάμεων, ενώ δημιούργησε την ορχήστρα ελαφράς μουσικής της ΕΡΤ. Κέρδισε ακόμα πολλά βραβεία σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς     « Ξύπνα αγάπη μου» με την Νάνα Μούσχουρη (Βαρκελώνη 1960), «Τα γκρίζα σου ματάκια» με την Άντζελα Ζήλια (Βαρκελώνη 1961), «Αλυσίδες» με την Καίτη Μπελίντα (Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού  Θεσσαλονίκης 1962).  Ως Κώστας Γιαννίδης έγραψε πλήθος έργων ελαφράς μουσικής, οπερέτες, μουσική και τραγούδια για επιθεωρήσεις και ταινίες, με τραγουδιστές όπως: Σοφία Βέμπο, Δανάη, Κάκια Μένδρη, Αδελφές Καλουτά, Κούλα Νικολαϊδου, Άντζελα Ζήλια κ ά. Οπερέτες:  «Κουμπάρα» (1932), «Έτσι είναι η ζωή», «Κορίτσια της παντρειάς» Επιθεωρήσεις: «Κοκκέτα», «Μασκώτ», «Ζήτω ο Ρωμιός», «Αλεπού»  Τραγούδια: «Συγνώμη σου ζητώ συγχώρεσε με» (1937), «Κάποιο μυστικό»(1938),  «Θάρθω μια νύχτα με φεγγάρι», «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου» (1947), «Λες και ήταν χτες»,  «Μια φορά μονάχα ζούμε»,  «Πάμε σαν άλλοτε», «Πόσο λυπάμαι τα χρόνια που πήγαν χαμένα», «Θα ξανάρθεις», «Σπιτάκι μου παλιό», «Ξέχασέ με», «Ο Γιάννος και η Παγώνα», «Αγαπώ μια καστανή», «Αντίο», «Έρι Ειρήνη» κ ά   Έγραψε επίσης μουσική για 7 ταινίες μεταξύ των οποίων "Οι Γερμανοί ξανάρχονται" του Αλέκου Σακελάριου και ο "Μεθύστακας" του Γιώργου Τζαβέλα.
Με το κανονικό του όνομα, Γιάννης Κωνσταντινίδης, έγραψε έργα για ορχήστρα, μουσική δωματίου, τραγούδια κ ά: «20 τραγούδια του λαού», «Μοιρολόϊ», «Καλογριά», «Ελληνικοί σκοποί», «Μικρή σουίτα» για Δωδεκανησιακά θέματα» κ ά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου