Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

2006: Πέθανε ο Γιώργος Λαζάνης, ηθοποιός και σκηνοθέτης


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης όπου μετά την αποφοίτησή του το 1951, παρέμεινε ως βασικό στέλεχος του θεάτρου, συμμετέχοντας σ’ όλες σχεδόν τις παραστάσεις και ερμηνεύοντας πάνω από 100 ρόλους του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. «Οιδίποδας τύραννος», «Πλούτος», «Νεφέλες», «Ευρυδίκη», «Ο κύκλος με την κιμωλία», «Όνειρο καλοκαιρινής νυχτός», «Ο θάνατος του εμποράκου», «Η καταιγίδα», «Βασιλιάς Ληρ»
Το 1967 ανέλαβε την διεύθυνση και την σκηνοθετική καθοδήγηση στο Θέατρο Τέχνης, με περισσότερες από 40 σκηνοθεσίες σε έργα όπως «Προστάτες», «Μήδεια», «½ αιώνας Αριστοφάνης», «Ο αυτόχειρ», «Εμιγκρέδες», «3 αδελφές», «Ο γάμος» και το δικό του θεατρικό έργο «Λευκή απεργία». Μετά τον θάνατο το 1983, του Κάρολου Κουν αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης, όπου θα υπηρετήσει και θα συνεχίσει, μέχρι τον θάνατο του, το όραμα του δάσκαλού του και ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, Κάρολου Κουν. Δίδαξε ακόμα για πολλά χρόνια στην δραματική σχολή του Θεάτρου.

1901: Γεννήθηκε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ
Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ γεννήθηκε σ’ ένα αγρόκτημα στην Μοντάνα, όπου πέρασε και τα παιδικά του χρόνια, γεγονός που του έδωσε την έμπνευση να δημιουργήσει και τους αμίμητους ήρωές του, Μίκυ Μάους, Ντόναλτ Ντακ, Γκούφυ, Πλούτο κλπ.
Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών τεχνών του Σικάγου και εργάστηκε ένα διάστημα σαν σχεδιαστής διαφημίσεων στο Κάνσας. Το 1928 πηγαίνει στο Χόλυγουντ, όπου παρουσιάζει την πρώτη του ταινία «Ατμόπλοιο Γουϊλι». Ακολουθούν πολλές ακόμα ταινίες, όπου ζωγραφίζει χιλιάδες σχέδια. Με την έλευση του ομιλούντος κινηματογράφου, αποκτά δόξα και χρήματα που του δίνουν την δυνατότητα, να διαρρυθμίσει μια μεγάλη έκταση στο Χόλυγουντ, την Ντίσνεϊλαντ, σε παραμυθένιο περιβάλλον. Εκεί θα γυρίσει πολλές σκηνές από τα έργα του καθώς σε πολλές ταινίες του συμπράττουν κινούμενα σχέδια και πραγματικοί ηθοποιοί.

1926: Πέθανε ο Γάλλος ζωγράφος Κλώντ Μονέ

1935: Καταργείται η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ που είχε επιβληθεί το 1920

1969: Εμφυτεύεται πρώτη φορά στην Ελλάδα συσκευή βηματοδότη στην καρδιά ασθενούς

1981: Η Ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει την αποποινικοποίηση της μοιχείας

1990: Ξεκινάει το τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ, Λόττο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου