Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

1952: Για πρώτη φορά γυναίκα υποψήφια σε ελληνικές εκλογές


Μετά από διεθνή πίεση, κατοχυρώνεται με νόμο και στην Ελλάδα το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των γυναικών στις δημοτικές αλλά και στις βουλευτικές εκλογές. Η Ελένη Σκούρα στις 21 Δεκεμβρίου του 1952, ορίζεται υποψήφια στην Θεσσαλονίκη, με το κόμμα του Αλέξανδρου Παπάγου «Ελληνικός Συναγερμός», για τις επαναληπτικές εκλογές του Ιανουαρίου του ‘53. Αν και αποκλείονται πολλές γυναίκες από τις εκλογές εκείνες, καθώς δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι, καταφέρνει να εκλεγεί και να γίνει η πρώτη γυναίκα βουλευτής. Ο τύπος της εποχής γράφει για την εκλογή της: «Οπωσδήποτε η χθεσινή εκλογή απέδειξεν ότι η μεγαλυτέρα μερίς των ανδρών πνέχθη τον αιφνιδιασμό αυτόν».

1824: Πέθανε ο Άγγλος γιατρός Τζέϊμς Πάρκινσον, που πρώτος περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων που έλαβε το όνομά του. (Διαβάστε στην ενότητα Υγεία).

1825: Το Μεσολόγγι δέχεται σφοδρό κανονιοβολισμό από τον Κιουταχή

1891: Για πρώτη φορά 18 φοιτητές του Σπρίνγκ Κόλετζ, χωρίζονται μεταξύ τους σε ομάδες και παίζουν ένα περίεργο παιγνίδι, που το ονόμασαν μπάσκετ μπολ.

1913: Στην εφημερίδα «Κόσμος της Νέας Υόρκης», παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σταυρόλεξο. Διαθέτει 32 τετραγωνάκια και σημειώνει μεγάλη απήχηση στο κοινό.

1925: Κάνει πρεμιέρα στην Μόσχα η ταινία του Σεργκέϊ Αϊζενσταϊν «Θωρηκτό Ποτέμκιν».

1940: Πέθανε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Σκοτ Φιτζέραλντ, εκφραστής της εποχής του μεσοπολέμου («Ο μεγάλος Γκάσμπι»).

1951: Εκλέγεται η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

1991: Ο Χαρίλαος Φλωράκης εκλέγεται επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου