Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

1943: Πέθανε στην Αθήνα ο Δημήτρης Γληνός, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και πολιτικός


Ο Δημήτρης Γληνός γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1882. Αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας το 1905 και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και της Ιένα. Εργάστηκε σαν εκπαιδευτικός σε σχολεία της Μικράς Ασίας, στο Αρσάκειο Λύκειο Αθηνών, ακόμα διετέλεσε σύμβουλος και αργότερα Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας.
Από το 1911 ήταν ηγέτης της αριστερής πτέρυγας του Εκπαιδευτικού Ομίλου, σε αντίθεση με τον Αλέξανδρο Δελμούζο που εκπροσωπούσε την συντηρητική μερίδα.
Υπήρξε από τους θεμελιωτές του εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αγωνίστηκε για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας και την αλλαγή των εκπαιδευτικών συστημάτων.
Από το 1930 άρχισε να ασχολείται με την πολιτική και το 1936 εκλέχτηκε βουλευτής του Παλλαϊκού Μετώπου. Κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά συλλαμβάνεται και εξορίζεται στον Άη-Στράτη και την Ανάφη.
Ανάμεσα στα πολυάριθμα έργα του εξέχουσα θέση κατέχουν: «Δημιουργικός ιστορισμός», «Ένας άταφος νεκρός», «Τριλογία του πολέμου», μεταφράσεις αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ξένων ποιητών, Μπωντλαίρ κ ά

1924: Η κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου, συνάπτει σύμβαση με την Αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ για την ύδρευση της Αθήνας

1929: Γεννήθηκε ο δημοτικός μας τραγουδιστής Χρόνης Αηδονίδης, στην Καρωτή, ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στην βόρεια περιοχή της κοιλάδας, του Ερυθροπόταμου, 8-9 χλμ από το Διδυμότειχο. Ο Χρόνης ήταν ο δευτερότοκος γιος του παπα-Χρήστου και της Χρυσάνθης Αηδονίδη.

1947: Οι επιστήμονες από το εργαστήριο του Μπελ, Μπραντίν, Μπρατέϊν και Σόκλεϊ, παρουσιάζουν το τρανζίστορ (κρυσταλλολυχνία).

1950: Ο Πάπας Πίος ο 12ος ανακοινώνει την ανακάλυψη του τάφου του Αγίου Πέτρου κάτω από το Βατικανό

1972: Ανακαλύπτονται 16 επιζήσαντες, 70 ημέρες μετά την συντριβή αεροσκάφους στην ορεινή περιοχή των Άνδεων. Αποκαλύπτεται ότι διατηρήθηκαν στην ζωή τρεφόμενοι με τις σάρκες των νεκρών συνεπιβατών τους.

1975: Η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη ξεκινά την δράση της με την δολοφονία του Σταθμάρχη της CIA, Ρίτσαρντ Γουέλς, στο Ψυχικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου