Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ


Ο Wolfgang Amadeus Mozart, γεννήθηκε το 1756 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας από πατέρα μουσικό. Από την νηπιακή του κιόλας ηλικία έδειξε τα καταπληκτικά του μουσικά προσόντα.

Σε ηλικία μόλις 4 ½ χρονών, πριν ακόμα σπουδάσει μουσική, έπαιζε στο πιάνο αυτοσχέδιες μικρές συνθέσεις και ένα ολόκληρο δικό του κονσέρτο.
Μέσα σ έξι μήνες έμαθε πιάνο και βιολί. Στα έξι του χρόνια περιόδευσε με τον πατέρα του και την αδελφή του στα μεγάλα μουσικά κέντρα της Ευρώπης δίνοντας συναυλίες.

Η επαφή του επίσης με τον διάσημο μουσικό Μπαχ επηρέασε το ταλέντο και την μουσική του. Στα 20 του χρόνια εγκαταστάθηκε στην Βιέννη, όπου ως ελεύθερος καλλιτέχνης ασχολείτο με μουσικές συνθέσεις και την διδασκαλία της μουσικής.

Τα μελοδράματά του «Ιδομενέας», «Απαγωγή από το σαράι», «Γάμοι του Φίγκαρο», «Δον Ζουάν», «Μαγεμένος αυλός», οι 41 συμφωνίες του, οι 45 σονάτες, οι 15 λειτουργίες του και το «Ρέκβιεμ», ανάδειξαν τον Μότσαρτ σε μια καταπληκτική μουσική φυσιογνωμία του, που συνδύαζε την γερμανική βαθύτητα αισθήματος με την ιταλική μελωδικότητα. Πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1791, στα 35 του χρόνια από φυματίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου