Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Γεμιστή γαλοπούλα


Ένα έδεσμα μεγαλειώδες σε εμφάνιση και πλούσιο σε γεύση, που με την γέμιση δείχνει πλούτο, και ευημερία, ενώ συγχρόνως εκφράζει και την ευχή του ερχομού πολλών αγαθών στο νέο έτος που ανατείλει.

1 γαλοπούλα 3 περίπου κιλά, 250 gr κιμά, λίγα συκωτάκια πουλιών, ½ κούπα ρύζι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ κούπα λάδι, 10 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, ¼ κούπας κουκουνάρια, ¼ κούπας ξανθές σταφίδες, ¼ κούπας καρύδι, ½ κούπα κονιάκ, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, κανέλα, μπαχάρι, 2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο, χυμό ενός λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι, τον κιμά και τα συκωτάκια, σβήνετε με το κονιάκ. Προσθέτετε το ρύζι, τα κουκουνάρια, τα κάστανα, τις σταφίδες, το καρύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνετε.

Γεμίζετε με το μείγμα αυτό την γαλοπούλα. Ράβετε το άνοιγμα και δένετε τα μπούτια και τις φτερούγες με το σώμα. Αλατοπιπερώνετε και αλείφετε με το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού. Βάζετε την γαλοπούλα σε βαθύ ταψί και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Την ψήνετε σε ζεστό φούρνο, στους 1800 C για 2 ½ - 3 ώρες.

Περιχύνετε πολλές φορές με τους χυμούς της. Μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε να ξεροψηθεί. Τοποθετείτε σε πιατέλα.
Στο ζουμί που έμεινε στο ταψί, ψήνετε πατάτες ή κυδώνια και σερβίρετε μαζί με την γαλοπούλα Ακόμα σερβίρετε κάστανα βρασμένα ελαφρά και μήλα γλασαρισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου