Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Είναι Γουρούνι και φαίνεται…


Η συνήθεια να μαγειρεύουμε χοιρινό τις γιορτινές αυτές μέρες, έχει μείνει από τα χοιροσφάγια, μια παλιά τελετή, που αναβιώνει μέχρι και τις μέρες μας σε κάποια μέρη της χώρας μας

Τα παλαιότερα χρόνια κάθε οικογένεια μεγάλωνε κατά την διάρκεια της χρονιάς, ένα ή και περισσότερα γουρουνάκια (χοίρους) που στις αρχές Δεκεμβρίου τα έσφαζαν, αξιοποιώντας και το μικρότερο κομμάτι κρέατος για να φάνε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο.

Το κεφάλι το έκαναν πηχτή, το λίπος τσιγαρίδες, σύγλινο, τις πανσέτες μπέϊκον, λουκάνικα, απάκια και το υπόλοιπο κρέας παστό, με κατανάλωση σχεδόν τον υπόλοιπο χρόνο, ή τουλάχιστον μέχρι την Σαρακοστή.

Το χοιρινό κρέας μας παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητη στο καθημερινό διαιτολόγιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια.

Κάθε κομμάτι χοιρινού χρειάζεται και διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος. Τα μπροστινά κομμάτια επειδή είναι πιο σκληρά είναι ιδανικά για μαγειρευτά, ενώ οι μπριζόλες (λαιμός ή κόντρα) όπως και τα κομμάτια από το μπούτι, είναι ιδανικά για ψητά ή για τον φούρνο. Τέλος τα γουρουνάκια γάλακτος αποτελούν εξαιρετικό έδεσμα, ψημένα ολόκληρα στην σούβλα ή τον φούρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου