Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

1806: Πέθανε ο εθνικός μας ευεργέτης Ζώης Καπλάνης


Ο Ζώης Καπλάνης γεννήθηκε στο Γραμμένο Ιωαννίνων το 1736. Κατέβηκε στα Γιάννενα σε συγγενείς του όταν έμεινε ορφανός και από κει μετανάστευσε το 1754 στην Ρουμανία, στο Βουκουρέστι. Ασχολήθηκε με το εμπόριο, συνεργαζόμενος με έναν άλλο έμπορο τον Χατζηνίκο. Από το 1774 θα εγκατασταθεί στην Μόσχα όπου δουλεύοντας ακούραστα, θα δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία, που θα την διαθέσει για κοινωφελείς σκοπούς. Ίδρυσε στα Γιάννενα, ανώτατη σχολή, με αξιόλογη βιβλιοθήκη και εποπτικά όργανα, ακόμα ενίσχυσε οικονομικά τις σχολές Αγίου Όρους και Πάτμου, ίδρυσε εκκλησίες και σχολεία στα Γιάννενα, διέθεσε χρήματα για φτωχούς, φυλακισμένους κ ά.

1522: Η Ρόδος παραδίδεται από τους Ενετούς στους Τούρκους, ύστερα από την πολιορκία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς

1821: Συγκαλείται η Α΄ Εθνική Συνέλευση, στην Επίδαυρο.
Έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι από την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, την Ύδρα και τα Ψαρά. Στην συνέλευση εκφράστηκε η ενότητα των αγωνιζόμενων Ελλήνων για την ελευθερία και τέλος αποφασίστηκε το πολίτευμα της Ελλάδας

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπογράφει το διάταγμα της ίδρυσης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Η σχολή είχε ξεκινήσει την λειτουργία της από την 1η Ιουλίου.

1881: Εκλογές στην Ελλάδα με καθαρή νίκη του Χαρίλαου Φλωράκη

1913: Επιδημία τύφου εμφανίζεται στην Αθήνα, από την μόλυνση του νερού στο δημοτικό υδραγωγείο. Τα θύματα υπερβαίνουν τα 300.

1914: Συνιστάται το Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών

1937: Κάνει πρεμιέρα στο κινηματογράφο το αριστούργημα του Ουώλτ Ντίσνεϋ, «Η χιονάτη και οι επτά νάνοι»

1968: Πέθανε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζον Στάϊμπεκ. Τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962. Έργο του «Τα σταφύλια της οργής».

1981: Πέθανε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης του θεάτρου μας Δημήτρης Ροντήρης. (Διαβάστε κατηγορία Βιογραφίες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου