Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

2005: Έκλεισε η Ελληνική Υπηρεσία του ΒBC


Με την χαρακτηριστική φράση «Εδώ Λονδίνο»η Ελληνική υπηρεσία του BBC άρχισε να εκπέμπει στα βραχέα, τον Σεπτέμβριο του ’39. Το 15λεπτο πρόγραμμά της αποτέλεσε επί 66 χρόνια για την Ελλάδα την ανεξάρτητη, έγκυρη και αντικειμενική φωνή ενημέρωσης σε καιρούς δύσκολους, όπως στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στην κατοχή, αλλά και στην χούντα. Έδωσε βήμα σε πολλές προσωπικότητες της ελληνικής ζωής, είτε πολιτικούς, είτε ανθρώπους των γραμμάτων ή των τεχνών να εκφράσουν τις απόψεις τους. Κων. Καραμανλής, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, Νίκος Καζαντζάκης, Ευάγ. Αβέρωφ, Γιάννης Τσαρούχης, Κάρολος Κουν, Μελίνα Μερκούρη, Μαρία Κάλλας, Δημήτρης Χορν, Μίκης Θεοδωράκης κ ά.
Από την δεκαετία του ’90 σταμάτησε να εκπέμπει στα βραχέα, περνώντας στα FM, ενώ αναμεδιδόταν από πολλούς ελληνικούς και κυπριακούς σταθμούς, τα τελευταία δε χρόνια μεταδιδόταν και από το Internet.
H απόφαση για το κλείσιμο της υπηρεσίας, ελήφθη στα πλαίσια του προγράμματος εξοικονόμησης χρημάτων για την δημιουργία τηλεόρασης που θα εκπέμπει στα αραβικά, ήταν η ανακοίνωση του διευθυντή του BBC.

1822: Λήγει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου
Την νύχτα των Χριστουγέννων του 1822, νομίζοντας ότι οι Έλληνες θα βρίσκονται στην εκκλησία, οι Τούρκοι εξαπολύουν γενική επίθεση. Οι πρόμαχοι όμως του Μεσολογγίου τους περίμεναν στα κάστρα και τους προξένησαν μεγάλες ζημιές, αναγκάζοντας τους να λύσουν την πολιορκία και να φύγουν στις 31 Δεκεμβρίου.
Όταν δε περνούσαν τον πλημμυρισμένο Αχελώο, πνίγηκαν πάνω από 500 άνδρες τους

1879: Ο Τόμας Έντισον επιδεικνύει για πρώτη φορά δημόσια τον λαμπτήρα πυρακτώσεως

1905: Πέθανε ο Ρώσος φυσικός Αλέξανδρος Ποπώφ, από τους εφευρέτες του ραδιόφωνου

1944: Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός αναλαμβάνει Αντιβασιλέας

1989: Ξεκινάει τις εκπομπές του ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1

1999: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναλαμβάνει την προεδρία της Ρωσίας, διαδεχόμενος τον Μπόρις Γιέλτσιν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου