Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

1818: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά η «Άγια Νύχτα»


H «Άγια νύχτα» “Silent night” το γνωστότερο ίσως χριστουγεννιάτικο τραγούδι, γράφτηκε το 1816 από τον Αυστριακό παπά Γιόζεφ Μορ (Jozef Mohr). Μετά από δυο χρόνια ο Μορ ζήτησε από τον δάσκαλο και οργανίστα Φραντς Γκρούμπερ να το μελοποιήσει. Την επόμενη μέρα οι δυο τους, για πρώτη φορά θα το τραγουδήσουν με συνοδεία κιθάρας, μπροστά σε κοινό στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Όμπερντορφ, του Σάλτσμπουργκ.

563: Τελούνται τα δεύτερα εγκαίνια της Αγιά-Σοφιάς, μετά τις ζημιές που είχε υποστεί από μεγάλο σεισμό.
Οι σεισμοί που έπληξαν την Κωνσταντινούπολη το 553 και το 557, κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της Αγίας Σοφίας. Οι πρώτοι αρχιτέκτονες Ανθέμιος και Ισίδωρος, είχαν πεθάνει και έτσι ο Ιουστινιανός ανέθεσε την ανοικοδόμηση στον Ισίδωρο τον Νέο, ανιψιό του προηγούμενου. Η αποκατάσταση του κτηρίου διήρκεσε περίπου ίσο χρονικό διάστημα, με την ανέγερσή του, πέντε χρόνια, επτά μήνες και δεκαεπτά μέρες. Επειδή είχε καταστραφεί η Αγία Τράπεζα, ο ναός εγκαινιάστηκε για δεύτερη φορά στις 24 Δεκεμβρίου του 563. Τα δεύτερα εγκαίνια έγιναν με μεγαλοπρέπεια
από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ευτύχιο, ενώ παρέστησαν ο Ιουστινιανός η ακολουθία του και πλήθος πιστών.

1524: Πέθανε ο Βάσκο Ντα Γκάμα, Γάλλος εξερευνητής που πρώτος πραγματοποίησε το ταξίδι από την Ευρώπη στην Ασία

1947: Ο Μακάριος Β΄ εκλέγεται αρχιεπίσκοπος Κύπρου

1960: Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποιεί το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη
Τραγουδούν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Θεόδωρος Δημήτριεφ και αφήγηση ο Μάνος Κατράκης. Η πρώτη παράσταση δίνεται το 1963 στο Θέατρο Κοτοπούλη και ηχογραφείται στο studio της Ριζούπολης τον Αύγουστο του 1964.

1982: Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας και ποιητής Λουϊ Αραγκόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου