Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

376: Καθιερώνεται στο ανατολικό τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ο εορτασμός των Χριστουγέννων


Αρχικά τα Χριστούγεννα ήταν μια κινητή γιορτή που γιορταζόταν σε πολλές διαφορετικές στιγμές κατά την διάρκεια του χρόνου. Για πρώτη φορά καθιερώθηκε η εορτή των Χριστουγέννων από την εκκλησία της Ρώμης στην εποχή του πάπα Ιουλίου Α΄ που επέλεξε στα μέσα του 4ου αιώνα την 25η Δεκεμβρίου, ως γενέθλια ημέρα του Χριστού καθώς συνέπιπτε με τα ειδωλολατρικά τελετουργικά για την επιστροφή του ήλιου ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Η πρόθεσή του ήταν να αντικατασταθεί ο ειδωλολατρικός εορτασμός με τον χριστιανικό. Όταν έγινε η αλλαγή από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, το 1752 και αφαιρέθηκαν 11 ημέρες από το έτος - τα Χριστούγεννα έπεφταν στις 7 Ιανουαρίου- ημέρα όπου γιορτάζονται μέχρι και σήμερα από τους παλαιοημερολογίτες.

1642: Γεννήθηκε στο Γούλσθορπ της Κομητείας Λίνκολν στην Αγγλία, ο φυσικός και μαθηματικός, Ισαάκ Νεύτων. Σε ηλικία 2 μηνών, έμεινε ορφανός από πατέρα και καθώς η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε, πέρασε τα παιδικά του χρόνια με την γιαγιά του.

1741: Ο Σουηδός αστρονόμος και φυσικός Άντερς Κέλσιους εισάγει την εκατονταβάθμια κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας που έκτοτε φέρει το όνομά του.

1914: Ο Αμερικανός χημικός Έντουαρντ Κένταλ, απομονώνει την πρώτη ορμόνη του θυρεοειδούς, την θυροξίνη. Θα βραβευθεί με Νόμπελ το 1950.

1955: Γεννήθηκε ο Σταμάτης Κραουνάκης, μουσικοσυνθέτης

1966: Πέθανε ο Nick the Creek, ψευδώνυμο του Νίκου Δάνδολα, του μεγαλύτερου χαρτοπαίχτη στην αμερικάνικη ιστορία

1977: Πέθανε ο Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης Τσάρλι Τσάπλιν, γνωστός ως Σαρλώ (Διαβάστε κατηγορία Βιογραφίες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου