Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

1963: Χαράσσεται η «πράσινη γραμμή» στην Λευκωσία


Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο, στρατηγός Γιάνγκ για να αποτρέψει την συνέχιση των ταραχών που είχαν ξεσπάσει ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα και με την σύμφωνη γνώμη Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Άγγλων, χαράσσει με πράσινη μπογιά μια γραμμή που θα χωρίσει την Λευκωσία στην μέση. Η επίσημη ονομασία της «πράσινης γραμμής» είναι παρεμβαλλόμενη γραμμή του ΟΗΕ στην Κύπρο, καθώς από την επόμενη χρονιά η φύλαξη της πράσινης γραμμής ανατέθηκε στους κιονόκρανους του ΟΗΕ. Μετά δε τα γεγονότα του ‘74, επεκτάθηκε σε μήκος 300 χλμ χωρίζοντας το νησί σε βόρειο και νότιο, σε ελεύθερο και κατεχόμενο. Το 2003 η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση επέτρεψε την διέλευσή της σε πέντε σημεία.

1909: Ξεκινά η εφαρμογή του νόμου για την αργία της Κυριακής

1922: Συγκροτείται η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 και την κατάληψη της εξουσίας από τους μπολσεβίκους, εγκαθιδρύεται το πρώτο σοσιαλιστικό σύστημα.
Κατόπιν προτροπής του Βλαντιμίρ Λένιν, δημιουργείται η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, που αποτελείται από 16 σοβιετικές σοσιαλιστικές δημοκρατίες: της Ρωσίας, της Φιννοκαρελίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Λευκορωσίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν, της Κιρκασίας και του Τουρκμενιστάν

1934: Ανακοινώνεται η απόφαση και μονογραφείται η σύμβαση από την κυβέρνηση, για την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα

1961: Επιστολή διαμαρτυρίας για τον Μ. Θεοδωράκη
Μια ομάδα 83 νέων, φίλοι της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη αποστέλλουν στον τύπο επιστολή διαμαρτυρίας «δια την άδικον και αντιπνευματικήν στάσιν των ραδιοφωνικών μας Σταθμών, έναντι των τραγουδιών του, δια του αποκλεισμού από τας εκπομπάς των».

1966: Εκδίδεται η απόφαση για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη
Καταδικάζονται για θανατηφόρα σωματική κάκωση και συνέργεια ο Σπύρος Γκοτζαμάνης σε 11 χρόνια φυλάκιση, ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης σε 8,5 χρόνια και άλλα 8 άτομα με ποινές κάτω του έτους, για διατάραξη οικιακής Ειρήνης.

1975: Λήγει η δίκη του Πολυτεχνείου με την έκδοση καταδικαστικής απόφασης για το σύνολο σχεδόν των κατηγορουμένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου