Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

1979: Ο Οδυσσέας Ελύτης παραλαμβάνει το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Τον Οκτώβριο του 1979 η Σουηδική Ακαδημία ανήγγειλε ότι απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη: «Για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση ζωντανεύει με ευαισθητοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα  βλέμματος, τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία». Ο ποιητής παραλαμβάνει το βραβείο στις 10 Δεκεμβρίου  του 1979.

1963: Απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη
Στις 24 Οκτωβρίου του 1963 η Σουηδική Ακαδημία ανήγγειλε την απονομή του βραβείου Νόμπελ για πρώτη φορά σ’ ένα Έλληνα, τον Γιώργο Σεφέρη.
Κατά την  παραλαβή του βραβείου, στις 10 Δεκεμβρίου του 1963, μεταξύ άλλων ο ποιητής είπε: «… Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που μας χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα…»

1936: Πέθανε ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας και διηγηματογράφος Λουίτζι Πιραντέλλο Θεωρείται ο θεμελιωτής του σύγχρονου ιταλικού θεάτρου. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1934. Έργα του: «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», «Να ντύσουμε τους γυμνούς», «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε»

1896: Πέθανε ο Άλφρεντ Νομπέλ, Σουηδός χημικός, μηχανικός και βιομήχανος, που με την διαθήκη του θεσμοθέτησε το 1895 τα  βραβεία Νομπέλ που απονέμονται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε άτομα για επιτεύγματα στη Φυσική, Χημεία, Ιατρική, Λογοτεχνία, και Ειρήνη.

1893: Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση και  ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στην Βουλή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμε»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου