Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

1933: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ποιητής
 «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις…»
Η ποίηση του είναι ιδιόμορφη, χαρακτηριζόμενη  από ευγένεια, αξιοπρέπεια, στωικισμό, που όμως διαπνέεται από λυρική συγκίνηση. Αλλά και η γλώσσα του είναι ιδιότυπη, λιτή, επιγραμματική  και απλή χωρίς στολίδια, όμως ειρωνική και απαισιόδοξη. Εμπνεόταν από την αρχαία και βυζαντινή ιστορία, από την γενέτειρά του Αλεξάνδρεια, αλλά και από τον ιδιότυπο ερωτισμό του. Ο ίδιος κατατάσσει τα ποιήματά του σε τρεις κατηγορίες: Φιλοσοφικά, ιστορικά και αισθησιακά (ερωτικά). «Ιθάκη», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» (Αλεξάνδρεια), «Υπέρ της Αχαϊκής συμπολιτείας πολεμίσαντες», «Τα βήματα», «Τα τείχη», «Οι βάρβαροι», «Οι ψυχές των γερόντων», «Τα κεριά», «Θερμοπύλες», «Τρώες», «Μονοτονία» κ ά.  

1980: Πέθανε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, Άγγλος σκηνοθέτης ταινιών μυστηρίου Προτάθηκε 6 φορές για Όσκαρ, χωρίς να το κερδίσει ποτέ. Ταινίες: «Τα 39 σκαλοπάτια», «Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά», «»Σαμποτάζ», Νοτόριους», «Υπόθεση Παραντάϊν», «Σιωπηλός μάρτυρας», «Ψυχώ», «Τα πουλιά», «Φρενίτης», «Υποψίες» κά. Εκτός από την κινηματογραφική σκηνοθεσία, προλόγιζε για μια δεκαετία στην μικρή οθόνη την σειρά «Ο Χίτσκοκ παρουσιάζει».

1998: Πέθανε ο Αρχέλαος, γελοιογράφος
Ο Αρχέλαος Αντώναρος όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, συνεργάστηκε με εφημερίδες, περιοδικά, έκανε εκθέσεις και έγραψε γελοιογραφικά λευκώματα «Βαρελόφρονες», «Νταλίκες», «Καμπινέ στόρι», «Γέλα καρδιά μου, γέλα»

1953: Πέθανε ο Βασίλης Αργυρόπουλος, σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός και θιασάρχης  Διακρίθηκε στο θέατρο «Μισάνθρωπος», «Φάουστ», «Νέα ζωή», ενώ συμμετείχε και κινηματογραφικές ταινίες «Το στραβόξυλο». Έγραψε ακόμα θεατρικές μελέτες «Η τέχνη του ηθοποιού».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου