Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Αρνί ή κατσίκι;

Στο ελληνικό πασχαλινό τραπέζι
πρωταγωνιστεί το αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας

Η επιλογή είναι καθαρά θέμα ορέξεως ενώ οι διαφορές τις εντοπίζονται στα εξής σημεία: Τα κατσίκια συνήθως είναι λιγότερο λιπαρά, λόγω των συνθηκών εκτροφής τους, καθώς ζουν ελεύθερα στα βουνά και τρώνε διάφορα φυτά και χόρτα και αυτή η ιδιαιτερότητα στην διατροφή τις δίνει και την ιδιαίτερη γεύση στο κρέας τους. Από την άλλη τις κάνει το κρέας τις πιο σκληρό. Για να ξεχωρίσουμε το αρνί από το κατσίκι, προσέχουμε το κεφάλι του και την ουρά του. Στο κεφάλι του αρνιού, από τα μάτια μέχρι το πηγούνι υπάρχει ένα εξόγκωμα και η ουρά του είναι πιο φαρδιά και έχει περισσότερο λίπος, ενώ στο κατσίκι είναι γυρισμένη προς τα πάνω. Όσο για το αν είναι γάλακτος, το προδίδουν τα κιλά τις και τα έντερά τους. Τα αρνιά που είναι αποκλειστικά γάλακτος, είναι περίπου 5-6 εβδομάδων, με βάρος που κυμαίνεται στα 6-8 κιλά. Τα κατσικάκια είναι συνήθως μικρότερα 4,5-8 κιλά. Αν στα εντεράκια τους βρούμε ένα υποκίτρινο υγρό σαν κομμένο γάλα (πυτιά), τότε πράγματι έχει ταϊστεί μόνο με γάλα, αν όμως υπάρχουν υπολείμματα με σκούρο πράσινο χρώμα, τότε έχει πάρει και στερεά τροφή.
Σταβλίσιο αρνί ή «αλανιάρικο»;
Προσέξτε την εναπόθεση λίπους στα εντόσθιά του. Αν τα νεφρά είναι ολόκληρα τυλιγμένα με λίπος σίγουρα προέρχεται από μονάδα εντατικής κτηνοτροφίας.
Ελληνικό ή με διαβατήριο;
Η ειδοποιός διαφορά είναι στις σφραγίδες, που πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν. Τα φρέσκα αρνιά ή κατσίκια έχουν ζωηρό ανοιχτό άσπρο-ροζ χρώμα εξωτερικά στην σάρκα τις, μαλακό στην υφή, ενώ η μπόλια που τα περιβάλλει δεν πρέπει να είναι στεγνή ή ξερακιανή. Τα εντόσθια του πρέπει να έχουν λαμπερό κόκκινο χρώμαΘρεπτική αξίαΤο αιγοπρόβειο κρέας είναι εύγευστο και υγιεινό, λόγω μικρής περιεκτικότητας λίπους, αποτελώντας επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Ακόμα περιέχει σίδηρο, βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο.
Αγορά και συντήρηση
Αγοράζουμε από καταστήματα που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής των κρεάτων. Τα σφάγια πρέπει να είναι συντηρημένα σε ψυγεία και όχι εκτεθειμένα σε σκόνη, χημικά, μυρωδιές, έντομα κλπ. Μετά την αγορά αφαιρούμε την συκωταριά και τα εντεράκια από το αρνί και τα βάζουμε χωριστά στην συντήρηση του ψυγείου, με διάρκεια κατανάλωσης το πολύ μιας εβδομάδας. Εάν καταναλωθούν αργότερα  πρέπει να συντηρηθούν στην κατάψυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου