Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Μαγειρίτσα

Η μαγειρίτσα το χαρακτηριστικό πιάτο
για το βράδυ της Ανάσταση, σε δυο εκδοχές
παραδοσιακή και νηστίσιμη ή χορτοφαγική

Είναι μια ελαφριά σούπα με εντόσθια (συκωτάκια, εντεράκια, γλυκάδια), λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, σέσκουλα), ρύζι και ουσιαστικά το πρώτο αρτύσιμο γεύμα μετά από μια νηστεία σαράντα ημερών που προετοιμάζει τον οργανισμό και το στομάχι για την γευστική κραιπάλη που πρόκειται να ακολουθήσει την ημέρα του Πάσχα. Όμως η μαγειρίτσα ουσιαστικά είναι και το φαγητό, όπου όλα τα μέρη του αρνιού ή του κατσικιού χρησιμοποιούνται και δεν πετιέται τίποτα, όπως τα εντόσθια, ή ακόμα το κεφάλι και τα ποδαράκια. Στα διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουμε πολλές παραλλαγές, τσιλίχουρδα στην Κέρκυρα, με συκωτάκια πουλιών, με θαλασσινά (καλαμάρια, γαρίδες), με ή χωρίς αυγολέμονο, με ντομάτα και τέλος η χορτοφαγική ή vegetarian, όπου αντί για συκωτάκια και εντόσθια προσθέτουμε μανιτάρια, ή αγκινάρες. 

Μαγειρίτσα παραδοσιακή
Υλικά
1 συκωταριά και εντεράκια καθαρισμένα, ½ κούπα ελαιόλαδο, 1 μεγάλο μαρούλι ψιλοκομμένο, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 2 σκόρδα τριμμένα, 1 κούπα άνηθο, μάραθο και δυόσμο ψιλοκομμένο, 1 κούπα ρύζι γλασέ, 2 αυγά, 1 κούπα χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Πλένετε καλά την συκωταριά και τα εντεράκια. Τα βράζετε για 10΄. Τα ξαναπλένετε και τα ψιλοκόβετε, με ψαλίδι είναι πιο εύκολο. Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμυδάκια, προσθέτετε την συκωταριά και τα εντεράκια και γιαχνίζετε για λίγο. Προσθέτετε το μαρούλι, το ρύζι, τον άνηθο, τον μάραθο, λίγο ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσουν. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά. Χτυπάτε τ’ αυγά, προσθέτετε το λεμόνι και λίγο ζουμάκι από το φαγητό και περιχύνετε την μαγειρίτσα. Ανακινείτε να πάει παντού το αυγολέμονο.


Μαγειρίτσα χορτοφαγική
Υλικά
½ κιλό μανιτάρια χοντροκομμένα, 2-3 κ σ ελαιόλαδο, 2 πράσα σε ροδέλες, 1 κούπα ντομάτα σε φετάκια, 1 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, 5-6 φύλλα σπανάκι, ½ ματσάκι δυόσμο, ½ ματσάκι μάραθο, ½ ματσάκι άνηθο, ½ κούπα ρύζι, 1 κ σ κόρν φλάουερ, 2 κ σ ταχίνι, χυμό 2 λεμονιών, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε και ψιλοκόβετε τα λαχανικά. Σοτάρετε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο στο λάδι. Μόλις μαραθούν προσθέτετε τα μανιτάρια και τα υπόλοιπα λαχανικά και μυρωδικά. Ρίχνετε χλιαρό νερό να τα σκεπάζει και σιγοβράζετε για 10-12 λεπτά. Βάζετε κι άλλο ζεστό νερό αν χρειάζεται, κι όταν πάρει βράση ρίχνετε το ρύζι κι αφήνετε να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Διαλύετε το ταχίνι και το κορν φλάουερ στον χυμό λεμονιού, παίρνετε μια κουταλιά από τον ζωμό του φαγητού και ανακατεύετε με το ταχίνι μέχρι να ομογενοποιεί.Ρίχνετε στην σούπα το μίγμα ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει μια βράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου