Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

1891: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος 
Κορυφαίος ιστορικός, χαρακτηριζόμενος ως ο «πατέρας» της ιστοριογραφίας μας,
καθηγητής και πρύτανης στο πανεπιστήμιο Αθηνών.Μεγάλο το συγγραφικό του έργο, πρωτοπορώντας στην συγγραφή της ιστορίας από τους αρχαίους χρόνους μέχρι θεωρητικά και σήμερα, διαιρώντας τη μάλιστα και σε τρία μέρη, αρχαία, μεσαιωνική και νέα. Παρότι γράφει σε καθαρεύουσα, η γλώσσα του είναι προσιτή, με κριτική και περιγραφική ματιά, που δεν είναι μια απλή παράθεση ιστορικών γεγονότων, αλλά ένα ιστορικό λογοτέχνημα. Έργα του: «Περί της αρχής και της διαμορφώσεως των φυλών του αρχαίου ελληνικού έθνους», «Στοιχεία γενικής ιστορίας», «Ιστορία του ελληνικού έθνους από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των νεοτέρων» κ ά

2015: «Έφυγε» ο Γερμανός συγγραφέας και ποιητής Γκύντερ Γκρας
Το 1999 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έγραψε μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και ποιήματα  Έργα του: «Η τριλογία του Νταντσιχ», «Το τενεκεδένιο ταμπούρλο», «Γάτα και ποντίκι», «Σκυλίσια χρόνια» κ ά.

2008: Πέθανε η Σούλα Πιεράκου, συγγραφέας, σεναριογράφος
Μυθιστορήματα: «Η μπόρα πέρασε», «Σκιές της νύχτας», παιδικά θεατρικά, Κινηματογράφος: «Κλειστό κύκλωμα», Τηλεόραση: «Μεθοριακός σταθμός», «Μυρτώ», «Μυστικοί αρραβώνες», «Λάουρα», «Η πόλη», «Η αναδυομένη», Ραδιόφωνο: «Ταξίδια του καιρού μας»

2010: Πέθανε ο Μάνος Ξυδούς, τραγουδοποιός, μέλος του συγκροτήματος «Πυξ Λαξ». «Νυχτερινός περίπατος στην ιερά οδό», «Ο έρωτας κοιμήθηκε νωρίς», «Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών», «Περιμένοντας το νέκταρ», «Στίλβη» κ ά

1986: Πέθανε η Σιμόν ντε Μποβουάρ, Γαλλίδα συγγραφέας και  φιλόσοφος, σύντροφός του Ζαν Πωλ Σαρτρ. Γνωστότερο έργο της το «Δεύτερο φύλο» με τις φεμινιστικές αναλύσεις. Άλλα έργα της: «LInvitee», «Les Mandarins», «La Ceremony Des Adieux» (Η τελετή του αποχωρισμού), «Ένας πολύ γλυκός θάνατος»

1930: Πέθανε (αυτοκτόνησε) Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, Ρώσος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Έργα του: «Σύννεφο με παντελόνια», «Νύχτα», «Πρωί», «Ο άνθρωπος» «Το σπονδυλωτό φλάουτο», «Ο κοριός», «Το λουτρό», «Ο πόλεμος και ο κόσμος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου