Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Συκωταριές, Έντερα και λοιπά Εντόσθια του αρνιού

Αγορά
Συντήρηση
Καθάρισμα εντέρων

Αγορά
Επιλέξτε εντόσθια που συντηρούνται σε ψυγείο και δεν είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα. Προτιμήστε συκωταριές και εντεράκια από αρνάκι γάλακτος είναι πιο νόστιμα. Η συκωταριά είναι φρέσκια όταν έχει έντονο κόκκινο χρώμα και όχι σκούρο, ενώ πρέπει να είναι γυαλιστερή και όχι θαμπή.
Τα έντερα πρέπει να είναι υγρά και γυαλιστερά, επίσης δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολή του χρωματισμού τους. Τα μπαγιάτικα ζαρώνουν και οι άκρες τους γυρίζουν προς τα μέσα. Τέλος όλα σπλάγχνα, συκώτι, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες. Εκτός από τα φρέσκα, κυκλοφορούν στην αγορά και σε κατεψυγμένη μορφή, όπου πρέπει να προσέχουμε την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Ακόμα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουν αποψυχθεί και δεν φέρουν σημεία αλλοίωσης στην συσκευασία και στην ψύξη τους.
Συντήρηση
Αφαιρούμε την συκωταριά και τα εντεράκια από το αρνί (αν τα αγοράσουμε μαζί) και τα βάζουμε χωριστά στην συντήρηση του ψυγείου, με διάρκεια κατανάλωσης το πολύ μιας εβδομάδας. Εάν καταναλωθούν αργότερα  πρέπει να συντηρηθούν στην κατάψυξη.
Καθάρισμα εντέρων
Πλένετε τα εντεράκια. Βάζετε στην άκρη του εντέρου ένα χωνί και αφήνετε το νερό της βρύσης να τρέξει μέσα στο έντερο, ενώ το πιέζετε με το χέρι να πάει σε όλο το μήκος του. Όταν τρυπήσει σε κάποιο σημείο το κόβετε εκεί. ‘Όταν το νερό βγαίνει καθαρό χωρίς αίματα και κιτρινίλες είναι έτοιμο. Μπορείτε αν θέλετε να γυρίσετε με ένα καλαμάκι το έντερο μέσα έξω και να το ξεπλύνετε. Πρέπει όμως να ξαναγυρίσετε το έντερο γιατί η μέσα πλευρά είναι τραχιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου