Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

1990: Πέθανε ο Απόστολος Καλδάρας, μουσικοσυνθέτης
«Κι αν αλλάξαμε λόγια βαριά
γύρνα πίσω και ξέχνα τα πια
θα σου κλείσω το στόμα με χίλια φιλιά
και ας παν στην ευχή τα παλιά…»
Συνέθεσε πάνω από 1200 τραγούδια, σε  μερικά εκ των οποίων έγραψε και τους στίχους. «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Εβίβα ρεμπέτες», «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι», «Τα σήμαντρα», «Συ μου χάραξες πορεία», «Τελευταία νύχτα», «Άλλαξε ο κόσμος», «Ας παν στην ευχή τα παλιά», «Βάσανα και πόνοι», «Είναι κάτι βράδια», «Ο χτύπος της καρδιάς», «Όση γλύκα έχουνε τα χείλη σου», «Περιφρόνα με γλυκιά μου», «Πετραδάκι- πετραδάκι», «Σ’ αγάπησα και πόνεσα», «Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω από όσα πέρασα», «Αποχαιρετισμός», «Όνειρο απατηλό» κ ά

1973: Πέθανε ο Πάμπλο Πικάσο, Ισπανός ζωγράφος
Πολύπλευρος καλλιτέχνης με έντονες ανησυχίες και αναζητήσεις, διακρίθηκε ως ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, κεραμουργός και γραφίστας. Θεωρείται από τους κύριους εκπροσώπους της μοντέρνας και σύγχρονης ζωγραφικής (υπερρεαλιασμός, κυβισμός). Η ζωγραφική του δημιουργία ποικίλει ανάλογα με την εποχή, «Μπλε» ή «Ροζ» περίοδος. Άλλα έργα του «Γκουέρνικα», «Οι δεσποινίδες της Αβινιόν»

1936: Πέθανε ο Αριστομένης Προβελέγγιος, λογοτέχνης
Έγραψε ποιήματα και θεατρικά έργα: «Το μήλον της έριδος», «Χρυσοπηγή», «Φαίδρα», «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», «Ο Ρήγας», «Παλαιά και νέα ποιήματα» κ ά

1820: Ανακαλύπτεται το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου
Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς ενώ σκάβει στο χωράφι του ανακαλύπτει τυχαία σε ένα σωρό από πέτρες, το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου.

1798: Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός
Ήταν γιος του κόντε  Νικολάου Σολωμού και μιας γυναίκας του λαού που δούλευε στο σπίτι του, της Αγγελικής Νίκλη. Έργα του: «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», «Ελεύθεροι πολιορκημένοι», «Η γυναίκα της Ζάκυνθος» κ ά. Πέθανε το 1857.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου