Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

  2000: Πέθανε ο Άκης Πάνου, τραγουδοποιός
 «…Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
η ώρα που γεννιέται η ζωή
η ώρα που ταιριάζει η αναπνοή σου
μαζί με την δική μου αναπνοή…»
Μερικά από τα τραγούδια του: «Να’ χα το κουράγιο», «Πήρα από το χέρι σου νερό», «Το περίγελο», «Γιατί καλέ γειτόνισσα», «Θάλασσα τι μου ‘χεις κάνει», «Όταν σημάνει η ώρα», «Στο σταθμό του Μονάχου», «Η ζωή μου όλη», «Στο θολωμένο μου μυαλό», «Για κοίτα με στα μάτια λοιπόν», «Και τι δεν κάνω», «Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα» κ ά. Το 1997 σκότωσε μετά από μια αψιμαχία τον φίλο της κόρης του και καταδικάστηκε σε ισόβια. Έφυγε σε ηλικία 67 ετών νικημένος από την επάρατο.

2011: Πέθανε ο Σίντνεϊ Λιούμετ, Αμερικανός σκηνοθέτης
Ταινίες: «Σέρπικο», «Οι 12 ένορκοι», «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές», «Η ετυμηγορία», «Το Δίκτυο», «Θανάσιμη παγίδα», «Ο φυγάς», «Σκυλίσια Μέρα», «Μακρύ ταξίδι μέσα στην νύχτα», «Ο ενεχυροδανειστής», «τρέχοντας στο κενό» κ ά Το 2005 τιμήθηκε με Όσκαρ από την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου για το σύνολο της προσφοράς του στην έβδομη τέχνη.

1979: Πέθανε ο Νίνο Ρότα, Ιταλός μουσικοσυνθέτης
Το έργο του τεράστιο, περιλαμβάνει κλασσικές συνθέσεις, συμφωνίες, κονσέρτα, μουσική δωματίου, όπερες, χορωδιακά, μουσική για μπαλέτο, αλλά και μουσική για ταινίες, συνεργαζόμενος με μεγάλους σκηνοθέτες, Φελλίνι, Κόπολα, ντε Σίκα, Κουροσάβα. «Ντόλτσε Βίτα», «8 ½», «Λα Στράντα», «Νύχτες της Καμπίρια», «Σατυρικόν», «Ρόμα», «Ιουλιέτα των πνευμάτων», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του», «Πρόβα ορχήστρας», «Βατερλώ», «Νονός» 1 και 2, με τον οποίο τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερης μουσικής το 1975.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου