Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Βαμμένα, κόκκινα αυγά

Πράσινα, κίτρινα, μπλε…
Διακόσμηση
Συντήρηση

Διαλέξτε λευκά αυγά (βάφονται ευκολότερα), μεσαίου μεγέθους ( τα μεγάλα έχουν πιο εύθραυστο τσόφλι), λεία χωρίς στίγματα, εξογκώματα ή ραβδώσεις.
Πλύνετε τα με χλιαρή σαπουνάδα και αφήστε τα να μείνουν εκτός ψυγείου για 24 ώρες, πριν τα βάψετε, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για να μην σπάνε. Βάλτε τα σε μια χαμηλή κατσαρόλα με κρύο νερό, ίσα να τα σκεπάζει, που θα έχετε ρίξει μια πρέζα αλάτι και βράστε τα σε σιγανή φωτιά. Μην τοποθετείτε στην κατσαρόλα πολλά αυγά και χτυπάνε μεταξύ τους κατά το βράσιμο. Όποιο είδος βαφής και να κάνετε με τον παραδοσιακό τρόπο του βρασίματος ή με τον νέο με κρύο νερό, ακολουθείστε τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες της βαφής.
Μετά το βάψιμο, βγάλτε τ’ αυγά με ένα κουτάλι, στις θήκες τους και όταν στεγνώσουν, περάστε τα μ’ ένα πανάκι με λάδι, για να γυαλίσουν.
Πράσινα, κίτρινα, μπλε…
Αν θέλετε οικολογικούς τρόπους βαψίματος, χρησιμοποιήστε παντζαρόζουμο για να τα βάψετε κόκκινα, μαϊντανό και τσουκνίδα για πράσινα, φλούδες κρεμμυδιών για ανοικτά καφέ, λουλούδια βιολέτας για μπλε-μοβ και ζαφορά (κρόκο Κοζάνης) για κίτρινα. Βράζετε πρώτα τ’ αυγά και απλώς τα βουτάτε στο χρώμα που έχετε φτιάξει.
 Διακόσμηση
Την διακόσμηση τους, μπορείτε να την αναθέσετε στα παιδιά, όπου με οικολογικά χρώματα μπορούν να ζωγραφίσουν ακόμα και στα λευκά βρασμένα αυγά. Επίσης τυλίξτε τα με χρωματιστά κορδελάκια, διακοσμήστε με αποξηραμένα φυτά, λουλουδάκια ή φρούτα, φιογκάκια, ξυλάκια κανέλλας, πασχαλινές ζωγραφιές κ.ά.
Συντήρηση
Αν κάποια αυγά την ώρα που τα βράζετε ραγίσουν, δεν τα βάφετε γιατί το χρώμα θα περάσει στο εσωτερικό. Αν ραγίσουν την ώρα που τα βάφετε και περάσει το χρώμα, αν είναι λίγο, κόβετε το βαμμένο μέρος, αν είναι πολύ είναι καλύτερα να μην καταναλωθούν. Αν ο καιρός είναι ζεστός τα βαμμένα αυγά είναι προτιμότερο να διατηρούνται στο ψυγείο, όπως υποχρεωτικά πρέπει να δια τηρούνται στο ψυγείο τα σπασμένα ή τσουγκρισμένα βρασμένα αυγά, που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε ρολό, σαλάτες, πίτες ή σαν ορεκτικό


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου