Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο


Ένα πατροπαράδοτο πιάτο
με πολύ εύκολη παρασκευή,
που αποτελεί ένα πλήρες
και ισορροπημένο γεύμα

ΖΥΜΗ
Υλικά: 500 γρ αλεύρι, 1 κ γ αλάτι, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2 κ σ ξύδι, αλεύρι για το ζύμωμα
Εκτέλεση: Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτετε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να ζυμώνετε, σε μια ζύμη λεία, όχι πολλή σκληρή. Κάνετε την ζύμη ένα μεγάλο μπαλάκι και την κόβετε άνισα σε ένα μεγάλο κομμάτι και ένα πιο μικρό. Ξανακάνετε τα δυο κομμάτια μπαλάκια και τα αφήνετε σκεπασμένα με μια πετσέτα για ½ ώρα.
ΓΕΜΙΣΗ
Υλικά: 500 γρ σπανάκι καθαρισμένο και πλυμμένο, 5-6 πράσα ψιλοκομμένα, 3-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 ματσάκι άνηθο ή μισό –μισό με μάραθο ψιλοκομμένο, 1 κούπα ελαιόλαδο, 2 κ σ σιμιγδάλι, 150-200 γρ φέτα ή άλλο τυρί θρυμματισμένο (προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια και τα πράσα. Προσθέτετε το σπανάκι, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να απορροφηθούν τα υγρά. Κλείνετε το μάτι της κουζίνας. Προσθέτετε τον άνηθο και τον μάραθο, το σιμιγδάλι και την φέτα. Ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσουν.
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ανοίγετε το μεγάλο μπαλάκι σε φύλλο με τον πλάστη, ρίχνοντας αλεύρι ανάμεσα για να μην κολλάει. Όταν είναι έτοιμο το φύλλο, το τυλίγετε γύρω από τον πλάστη και το μεταφέρετε στο ταψί που έχετε αλείψει με λάδι. Απλώνετε πάνω στο φύλλο την γέμιση με το σπανάκι. Ανοίγετε και το άλλο φύλλο και το βάζετε από πάνω. Στρίβετε γύρω-γύρω στην πίτα το φύλλο που περισσεύει Αλείφετε με λάδι και χαράσσετε σε κομμάτια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα πάνω-κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου