Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Χαρακτηριστικά και έθιμα της Ανάστασης

Τι είναι η Ανάσταση
Γιατί κρατάμε λαμπάδες
Γιατί ρίχνουμε κροτίδες
Γιατί τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά
Γιατί κρατάμε για σαράντα μέρες το Άγιο Φως
Γιατί σταυρώνουμε με το Άγιο Φως την πόρτα του σπιτιού μας

Τι είναι η Ανάσταση
Με την λέξη Ανάσταση εννοούμε γενικά την ημέρα του Πάσχα, ή ειδικότερα την ώρα που ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη» τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Έχουμε δε τρεις «Αναστάσεις». Την «πρώτη» το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου, την κυρίως Ανάσταση τα μεσάνυχτα και την «δεύτερη» που ονομάζεται και Αγάπη, το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, όπου κατά τα καθιερωμένα της εκκλησίας, διαβάζεται το Ευαγγέλιο μεταφρασμένο σε δώδεκα γλώσσες.
Γιατί κρατάμε λαμπάδες
Το έθιμο της λαμπάδας το συναντάμε και στην αρχαία Ελλάδα, όπου σε μεγάλες γιορτές άναβαν κεριά για να τονίσουν την λαμπρότητα του γεγονότος. «Προσέλθωμεν λαμπαδηφόροι…». Στην χριστιανική παράδοση ο πιστός κρατά λαμπάδα λευκή (γιορτινή) που συμβολίζει την χαρά από την Ανάσταση του Χριστού.
 Γιατί ρίχνουμε κροτίδες
Στους λαούς υπάρχει η δοξασία ότι στον θόρυβο υπάρχουν στοιχεία απόδιωξης και εκφοβισμού των κακών δαιμόνων και πνευμάτων και αποτρεπτικής μαγείας.
Οι διάφοροι θόρυβοι, κρότοι, πυροβολισμοί, κτύπημα στα στασίδια, ή στις πόρτες της εκκλησίας, το σπάσιμο των κανατιών (Επτάνησα), το δυνατό κτύπημα της καμπάνας, αλλά ακόμα και το εκτυφλωτικό φως των βεγγαλικών, όταν ο παπάς ψάλλει το «Χριστός Ανέστη», έχει σκοπό να εκφοβίσει τον θάνατο, να διώξει μακριά το κακό και να γνωστοποιήσει την Ανάσταση, την νίκη του Χριστού ενάντια στο θάνατο.
Γιατί τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά
Το τσούγκρισμα των αυγών, παραπέμπει στις ταφόπλακες που άνοιξαν με την Ανάσταση του Χριστού.
Γιατί σταυρώνουμε με το Άγιο Φως την πόρτα του σπιτιού μας
Επιστρέφοντας στο σπίτι από την Ανάσταση οι πιστοί συνηθίζουν να σταυρώνουν το ανώφλι της πόρτας με το Άγιο φως. Στο  Άγιο Φως αποδίδεται ζωοποιός δύναμη αλλά και καλή τύχη, υγεία και ευτυχία.
Γιατί κρατάμε για σαράντα μέρες το Άγιο Φως
Ο αριθμός σαράντα είναι ένας ιερός αριθμός και πολλά έθιμά μας ανάγουν σ’ αυτόν, όπως το 40ήμερο μνημόσυνο των νεκρών, το νεογέννητο και η λεχώνα που πρέπει να σαραντίσουν πρώτα για να βγουν από το σπίτι, οι σαράντα ημέρες που έμεινε ο Ιησούς στην έρημο, το σαρανταήμερο της Σαρακοστής πριν το Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου