Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Οβελίας

Το πασχαλινό τραπέζι επιβάλλει
αρνάκι ή κατσικάκι στην σούβλα
Υλικά
1 αρνί ή κατσίκι, σκόρδο, ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι (η ποσότητα των υλικών εξαρτάται από το μέγεθος του αρνιού), σούβλα, κάρβουνα ή ξύλα
 Προετοιμασία
Καθαρίζετε το αρνί από σφραγίδες, αίματα και τυχόν τρίχες. Το πλένετε μέσα –έξω και το αφήνετε κρεμασμένο να στραγγίσει. Περνάτε με τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το σκόρδο. Παίρνετε μια –μια τις σκελίδες του σκόρδου και κάνοντας μικρές χαρακιές τις βάζετε σ’ όλο το αρνί. Αλατοπιπερώνετε εσωτερικά και εξωτερικά το αρνί και το αλείφετε με λάδι. Την ρίγανη είναι καλύτερα να την βάλετε λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο γιατί πικρίζει. 
Σούβλισμα
Ακουμπάτε το αρνί σε ένα τραπέζι. Περνάτε την σούβλα κατά μήκος του αρνιού. Πρέπει να περάσει εσωτερικά ανάμεσα στα μπούτια, την κοιλιά, το λαιμό και να καταλήξει στο κεφάλι. Δένετε στην σούβλα το κεφάλι,  το λαιμό, τα μπροστινά πόδια,  την σπονδυλική στήλη (σε δυο σημεία), τα μπούτια, την ουρά  και τέλος ράβετε την κοιλιά.
Ψήσιμο
Ανάβετε την φωτιά και όταν τα κάρβουνα έχουν «χωνέψει» είναι έτοιμη. Βάζετε την σούβλα στην ψηλότερη  σκάλα της ψησταριάς και την γυρίζετε γρήγορα για να μην αρπάξει το αρνί.  Χρειάζεται περισσότερη φωτιά στα μπούτια και λιγότερη στην μέση, καθώς το κρέας είναι λιγότερο. Όσο προχωράει το ψήσιμο μειώνετε την ταχύτητα γυρίσματος και κατεβάζετε πιο χαμηλά την σούβλα. Κατά την διάρκεια του ψησίματος, αλείφετε με λάδι περιοδικά το αρνί για να μην ξεραίνεται. Όσο πιο  αργό είναι το ψήσιμο τόσο πιο γευστικό γίνεται το κρέας. Ενδεικτικό σημείο ότι το κρέας έχει ψηθεί είναι το «σκάσιμο» του κόκαλου στα μπούτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου