Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Σαν Σήμερα

Βιογραφίες

1896: Πέθανε ο Γεώργιος Βιζυηνός, πεζογράφος, ποιητής και λόγιος
Ο Γεώργιος Μιχαήλ Σύρμας ή Μιχαηλίδης, όπως είναι το πραγματικό όνομά του θεωρείται ο πρόδρομος του νεοελληνικού διηγήματος. «Ποιος είναι ο φονεύς του αδελφού μου», «Το μόνον της ζωής μου ταξίδι», «Μοσκώβ Σελίμ», «Το αμάρτημα της μητρός μου». Ποιητικά έργα: «Βοσπορίδες Αύραι», «Ατθίδες Αύραι», «Κόρδος», «Παιδικά τραγούδια», ενώ έγραψε ακόμα και αξιόλογες μελέτες, όπως «Η φιλοσοφία παρά Πλωτίνο», «Ψυχολογία, λογική», ένα δοκίμιο για τον Ίψεν, άρθρα 

1990: Πέθανε στα 85 της χρόνια η Σουηδή ηθοποιός Γκρέτα Γκάρμπο
Η αινιγματική της φυσιογνωμία, αλλά και ερμηνευτική της δεινότητα, συνέβαλε στην ανάδειξη ως μια από τις γνωστότερες ηθοποιός του κόσμου, με ταινίες όπως : «Άννα Κρίστι», «Μάτα Χάρι», «Ρομάντζο», «Βασίλισσα Χριστίνα», «Άννα Καρένινα» κ ά.

1980: Πέθανε ο Ζαν Πωλ Σαρτρ, Γάλλος φιλόσοφος και  συγγραφέας
Θεωρείται ο γνωστότερος εκπρόσωπος του υπαρξισμού. Το 1964 τιμήθηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας, το οποίο αρνήθηκε να παραλάβει. Έργα του: «Ναυτία», «Οι μύγες», «Ο τοίχος», «Το είναι και το μηδέν», «Οι δρόμοι της ελευθερίας», «Οι λέξεις», «Η αναστολή» κ ά  Σύντροφός του ήταν η Σιμόν ντε Μποβουάρ.

1912: Βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι, όταν προσέκρουσε σε παγόβουνο το πολυτελές υπερωκεάνιο Τιτανικός παρασέρνοντας στον υγρό του τάφο περισσότερους από 1500 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 4 Έλληνες. Το γεγονός συνέβαλε στην συγγραφή βιβλίων και δημιουργίας ταινιών

1415: Πέθανε ο Μανουήλ Χρυσολωράς, διπλωμάτης, λόγιος και φιλόσοφος του Βυζαντίου, εισηγητής της ελληνικής παιδείας στην Δύση. Έργα του: «Σύγκρισις παλαιάς και νέας Ρώμης», «Ερωτήματα» και μεταφράσεις στα λατινικά έργων, «Οδύσσεια», «Πολιτεία» κ ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου