Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Σαν Σήμερα

Βιογραφίες

1827: Πέθανε (σκοτώθηκε) ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ήρωας της επανάστασης του 1821 
Τα στοιχεία της γέννησής του δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένα. Κατά μια άποψη γεννήθηκε το 1780 και ήταν νόθος γιος της Ζωής Ντιμισκή που ήταν καλόγρια, από όπου και παρατσούκλι του, «γιος της καλογριάς». Αρχικά υπήρξε αρματολός, αγωνιζόμενος όμως για την ελευθερία των Ελλήνων στην επανάσταση του 1821 ανεδείχθη σε σπουδαίο στρατιωτικό ηγέτη εξασφαλίζοντας την γενική αναγνώριση. Στην προσπάθεια της απελευθέρωσης της Αθήνας, λαβώνεται βαριά, και αφήνει την τελευταία του πνοή.

1616: Πέθανε ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Ισπανός λογοτέχνης
Μεγάλο το λογοτεχνικό του έργο, με σημαντικότερο τον «Δον Κιχώτη». Ο ομώνυμος ήρωας του βιβλίου, με τον υπηρέτη του Σάντσο Πάντσα, ταξιδεύουν θέλοντας να πραγματοποιήσουν μια χιμαιρική ιδέα έξω από την πραγματικότητα. Μέσα από σπαρταριστά δρώμενα, ζωντανή παραστατικότητα και ανεξάντλητη εφευρετικότητα, το βιβλίο αποτελεί ένα από τα πιο εμπνευσμένα και πολυδιαβασμένα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Άλλα έργα του: «Γαλάτεια», «Ναομαντεία»,  «Ταξίδι στον Παρνασσό», «Οκτώ δράματα κι οκτώ ιντερμέδια», «Πρότυπα διηγήματα».

1616: Πέθανε ο Ουϊλιαμ Σαίξπηρ, Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας
Το έργο του είναι τεράστιας λογοτεχνικής αξίας κατατάσσοντας τον σε έναν από τους μεγαλύτερους δραματουργούς  και τραγικούς όλων των αιώνων. Ποιήματα «Αφροδίτη και Άδωνις», «Η αρπαγή της Λουκριτίας», «Φλογερός προσκυνητής» κ ά. Θεατρικά έργα: «Άμλετ», «Οθέλος», «Βασιλιάς Ληρ», «Μάκβεθ», «Τέλος καλό όλα καλά», «Πολύ κακό για το τίποτα», Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Το ημέρωμα της στρίγκλας», «Όνειρο θερινής νυχτός», «Το χειμωνιάτικο παραμύθι», «Ιούλιος Καίσαρ», «Έμπορος της Βενετίας», «Κοριολανός», «Δωδεκάτη νύχτα» κ ά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου