Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

2001: Πέθανε ο Τζορτζ Χάρισον
Ήταν Άγγλος τραγουδοποιός, κιθαρίστας και τραγουδιστής του μουσικού συγκροτήματος The Beatles (Τα σκαθάρια). Παράλληλα ασχολήθηκε με την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών Τραγούδια του: “Something”, “All Things Must Pass” κ ά

1996: Πέθανε ο Γιώργος Γεραλής, φιλόλογος, συγγραφέας και ποιητής
Η ποίησή του με στίχους απλούς και ευαίσθητους και πολλές φορές μελαγχολικούς, είναι ευγενική και γεμάτη με λυρικές εκφράσεις. «Διαβάτες», «Κλειστός κήπος», «Κύκνοι στο λυκόφως»,  «Αίθουσα αναμονής» κ ά. Έγραψε ακόμα παιδικά βιβλία «Ελληνική μυθολογία», «Ιστορίες από τον Πλούταρχο», λεξικά «Ορθογραφικό λεξικό της  δημοτικής», ενώ αξιόλογο είναι και το μεταφραστικό του έργο.

1986: Πέθανε ο Κάρι Γκραντ, Άγγλος ηθοποιός
Από τους γοητευτικότερους άνδρες ηθοποιούς του αμερικάνικου κινηματογράφου, πρωταγωνίστησε σε σημαντικές ταινίες: «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων», «Ξαναπαντρεύομαι την γυναίκα μου», «Υπόθεση Νοτάριους», «Διαζύγιο με προθεσμία», «Κοινωνικά σκάνδαλα», «Η γυναίκα με την λεοπάρδαλη», «Το κυνήγι του κλέφτη», «Ραντεβού στο Παρίσι», «Νύχτα και μέρα», «Υποψίες» κ ά
    
1924: Πέθανε ο Ιταλός συνθέτης Ιάκωβος Πουτσίνι (Giacomo Puccini
Υπήρξε από τους δημιουργούς της λεγόμενης ρεαλιστικής ιταλικής τεχνοτροπίας της μουσικής κι έγραψε πολλά μελοδράματα, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία: «Μανόν Λεσκό», «Έντγκαρ», «Μποέμ»,«Τόσκα», Μαντάμ Μπατερφάϊ», «Τρίπτυχο», «Τουραντό» 

1851: Πέθανε ο Εμμανουήλ Ξάνθος, από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας
Μαζί με τον Αθανάσιο Σκουφά και τον Νικόλαο Τσακάλωφ ίδρυσαν την Φιλική Εταιρεία το 1814 στην Οδησσό, που βοήθησε στην απελευθέρωση των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου