Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Σπουδαία τα …Λάχανα

Επειδή ο καιρός φέρνει τα …λάχανα
Δεν θα ακολουθήσουμε την παροιμία
να τους βάλουμε πολύ πιπέρι γιατί είναι
από μόνα τους πιπεράτα, θα τα βάλουμε
όμως σε μεγάλη καζάνα και θα τα φάμε…λάχανο*
Ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών και είναι φυτό ποώδες μονοετές ή διετές και καλλιεργείται σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά η γεύση του είναι πιο τραγανή και πιπεράτη κατά τους χειμωνιάτικους μήνες
Ιστορία
Καλλιεργείτο αρχικά στην Ασία και κατά τον 6ο αιώνα π Χ, η καλλιέργειά του πέρασε και στην Ευρώπη.. Στην αρχαία Ελλάδα φαίνεται να υπάρχει κράμβη (λάχανο) και μάλιστα η προέλευσή του ανάγεται στον Δία, καθώς λέγεται ότι το έβγαλε από τον ιδρώτα του, γι’ αυτό και η μυρωδιά του, όταν βράζει. Ακόμα το σέρβιραν ως δυναμωτική σούπα στους νεόνυμφους και μάλλον από εδώ βγήκε και η ρήση «τα παιδιά βγαίνουν στα λάχανα»
Θρεπτικά συστατικά
Έχει λίγες θερμίδες 33 ανά 150 γρ, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β2, Β6, C, Ε, Κ, ασβέστιο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, τις ενώσεις του θείου, που προκαλούν και την δυσάρεστη μυρωδιά στο μαγείρεμα, ενώ τέλος αποτελεί και πηγή ω3 λιπαρών.
Ποικιλίες
Εγχώριες: το λευκό (υποπράσινο), το κόκκινο λάχανο, το αφράτο (κοζανίτικο), το μοβ, κράμβη η ανοιχτή (λαχανίδα) και εισαγόμενες: το κινέζικο (μακρουλό σαν μαρούλι), τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κατσαρό (του Μιλάνου), ιταλικό Savoy, και το ξινολάχανο (σοκρούτ).
Αγορά και συντήρηση
Διατηρείται αρκετά καιρό σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο σε χάρτινες συσκευασίες (αποφύγετε τις πλαστικές γιατί σαπίζει). Αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα αν αρχίσουν να μαραίνονται ή να χαλάνε. Ακόμα διατηρείτε στην κατάψυξη αφού πρώτα το ξεματίσετε για 3-5 λεπτά.
Κατανάλωση και Μαγειρική
Αγαπημένο λαχανικό του χειμώνα, πρωταγωνιστεί σε γευστικές σαλάτες, αλλά και μαγειρεμένο, σε νοστιμότατα πιάτα από γεμιστό σε ντολμάδες, λαχανόρυζο, σε σούπες, σε πίτες μέχρι τσιπς και τουρσί.
* Παροιμίες για τα λάχανα
- Τον έφαγε λάχανο 
- Κατά τη λαχάνα και η καζάνα
- Όμοιος τον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα
- Όποιος έχει πολύ πιπέρι, βάζει και στα λάχανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου