Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Μήλα μου…γλυκά

Επειδή ένα μήλο την ημέρα
τον γιατρό τον κάνει πέρα
και πριν πέσει το μήλο
κάτω από την μηλιά
μιλάμε για τα μήλα…

Το μήλο είναι ο καρπός του δέντρου μηλιά, μηλέα η ήρεμος,  η χαρακτηριστική της ονομασία που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα καρποφόρα δέντρα.
Ιστορία
Το μήλο αποτελούσε στον Παράδεισο τον απαγορευμένο καρπό όταν το έδωσε η Ευα στον Αδάμ, περνάμε στο μήλο της Έριδας, στα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, στο φαρμακωμένο μήλο της Χιονάτης, στο μήλο-στόχο του Γουλιέλμου Τέλλου και το ρίχνουμε στον χορό με το παραδοσιακό τραγούδι «μήλο μου κόκκινο…». 
Ποικιλίες
Η μηλιά με καταγωγή από την νοτιοδυτική Ασία και την νοτιοανατολική Ευρώπη καλλιεργείται πλέον στις περισσότερες εύκρατες περιοχές του πλανήτη δίνοντας και περισσότερες από 7000 ποικιλίες, που οι περισσότερες και εκλεκτότερες ωριμάζουν τον φθινόπωρο. Στην χώρα μας χαρακτηριστικά είναι τα ξυνόμηλα, τα μπελφόρ, τα γκόλντεν, τα ρενέ, τα μπανανέ, τα στάρκιν, τα ντελίσιους πιλαφά τα φιρίκια κ ά
Θρεπτική αξία
Φτωχό σε θερμίδες 58 ανά 100 γρ., πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C, Κ, ενώ περιέχει ακόμα φυτικές ίνες (πηκτίνη), ασβέστιο, φολικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο. Καλό είναι να τρώγεται με την φλούδα του, αφού πρώτα το πλύνετε καλά, καθώς η φλούδα του περιέχει επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ βοηθά στον καθαρισμό των δοντιών και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Αγορά και συντήρηση
Στην αγορά τους προτιμήστε μήλα σκληρά, με καθαρό χρώμα, σφικτή φλούδα και σάρκα, χωρίς κτυπήματα και ζαρώματα. Συντηρούνται σε μέρος δροσερό και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο ψυγείο. Όταν κόβουμε τα μήλα καλό είναι να καταναλώνουμε αμέσως γιατί παίρνουν ένα καφετί χρώμα, που αποφεύγεται αν τα ραντίσουμε με λεμόνι.
Μαγειρική
Εκτός από την κατανάλωση τους  φρέσκων σα φρούτα, μπορούμε να τα κάνουμε μαρμέλαδα, κομπόστα, να τα βάλουμε σε πίτες, να τα ψήσουμε στο φούρνο και με λίγη κανέλα από πάνω εξαίσιο γλυκάκι ή τέλος να τα μαγειρέψουμε με κρέας, όπως τις πατάτες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου