Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις. Θάνατοι

1982: Πέθανε η Ίνγκριντ Μπέργκμαν
Γνώρισε επιτυχία εμφανιζόμενη σε θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες, όπου τιμήθηκε το 1945 και με Όσκαρ για την ταινία «Εφιάλτης». Ταινίες της: «Καζαμπλάνκα», «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές», «Για ποιον κτυπά η καμπάνα», «Ιωάννα της Λωραίνης», «Το αγκάθι», «Φθινοπωρινή σονάτα» κ ά.

1944: Πέθανε (αυτοκτόνησε) ο Αττίκ,  μουσουργός και ερμηνευτής
Ο Κλέωνας Τριανταφυλλου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είναι ο δημιουργός της «Μάνδρας», όπου συμμετείχαν τραγουδιστές, ηθοποιοί, μίμοι (Δανάη, Μ. Ζαχά, Ντιριντάουα, Κ. Μέντρη, Ζαζάς, Κ. Μπέζος)  Τραγούδια του: «Παπαρούνα», «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά, «Ζητάτε να σας πω», «Μαραμένα τα γιούλια» κ ά

1824: Η ναυμαχία του Γέροντα
Ο ελληνικός στόλος με αρχηγό τον Ανδρέα Μιαούλη καταναυμαχεί τον τουρκο-αιγυπτιακό, κοντά στην περιοχή Τσατάλια της Μικράς Ασίας, από όπου και έμεινε η φράση «τα κάνω τσατάλια» (καταστρέφω). Η ναυμαχία αυτή είναι η μεγαλύτερη της επανάστασης του ’21 και η σημασία της νίκης σημαντικότατη, καθώς έσωσε την Σάμο από τον τούρκικο στόλο, αλλά και κατέδειξε στους Τούρκους τον ηρωισμό και την αγωνιστικότητα των Ελλήνων και στην θάλασσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου