Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

1981: Πέθανε ο Πέλος (Πελοπίδας) Κατσέλης  ηθοποιός, σκηνοθέτης, καθηγητής υποκριτικής και συγγραφέας. Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός αλλά και ως σκηνοθέτης «Ο πύργος του Κυανοπώγωνα», «Οι γάμοι του Φίγκαρο», «Τα ξωτικά», «Ο κουρέας της Σεβίλλης», «Το ζωντανό πτώμα», «Ντάμα Πίκα», «Ανοιξιάτικο παραμύθι» κ ά. Έγραψε ακόμα μελέτες και δοκίμια.

1977: Πέθανε ο ζωγράφος Γ. Γουναρόπουλος
Η τεχνοτροπία του λιτή και μοναδική, χαρακτηρίζεται από μια ονειρώδη σχεδίαση με χρώματα φωτεινά, που δίνουν μια αέρινη έκφραση στα έργα του, με γυναικείες μορφές, νεκρά φύση, αλλά και προσωπογραφίες. «Δέντρα και γυναικεία μορφή», «Κόρη», «Βάζο και ψάρι», «Φιλί» κ ά.

1936: Πέθανε (εκτελέστηκε) ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός λογοτέχνης Θεατρικά έργα: «Το σπίτι της Μπερνάλντα Άλμπα», «Ματωμένος γάμος», «Γέρμα», «Η θαυμαστή μπαλωματού», «Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα», «Δόνα Ροζίτα». Ποίηση: «Ένας ποιητής στην Νέα Υόρκη», «Μοιρολόϊ για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας», «Ποίημα του Κόντε Χόντο», Σενάριο: «Ο Ανδαλουσιανός σκύλος», Μουσική: «Το ντιβάνι της Ταμαρίτ», «Τα τραγούδια», «Ρομανθέρο Χιτάνο» κ ά.

1819: Πέθανε ο Τζέιμς Βατ, Σκωτσέζος μηχανικός και εφευρέτης
Θεωρείται ο «πατέρας» της ατμομηχανής, καθώς πρώτος χρησιμοποίησε τον ατμό για την θέρμανση του κινητήρα. Ακόμα εφεύρε τον πιεστικό κοχλία και το υδραργυρικό μανόμετρο. Το όνομά του δόθηκε στην μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ισχύος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου