Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

1851: Γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου ο Γιαννούλης Χαλεπάς, γλύπτης
Έργα του: «Η κοιμωμένη», που βρίσκεται στο Α΄ Νεκροταφείο και αναπαριστά την Σοφία Αφεντούλη, «Ο σάτυρος που παίζει με τον έρωτα», «Η Μήδεια που σκοτώνει τα παιδιά της» κ ά.

1118: Πέθανε ο Αλέξιος Κομνηνός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Διακρίθηκε για την σύνεση, την τόλμη και την πολεμική του δεινότητα. Παρόλο που ανέλαβε τον θρόνο πολύ νέος και σε κρίσιμες στιγμές, κατόρθωσε να επιβάλλει την τάξη, ν’ αναδιοργανώσει το κράτος και να νικήσει τους εχθρούς του Βυζαντίου.

1261: Στέψη του αυτοκράτορα Μιχαήλ H΄ Παλαιολόγου στην Κωνσταντινούπολη Μετά την επανάκτηση της βασιλεύουσας από τους Φράγκους, ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, αποκαθίσταται στον βυζαντινό θρόνο.

1922: Γεννήθηκε στην Αθήνα ο Γιώργος Μουζάκης, συνθέτης και στιχουργός του ελαφρολαϊκού κυρίως τραγουδιού Τραγούδια του: «Η Σκλάβα», «Θέλω κοντά σου να μείνω», «Κάποιο δειλινό», «Έλα μου κοπέλα μου», «Εγώ θα σ' αγαπώ και μη σε νοιάζει», «Αδυναμία μου»,  «Σου σφυρίζω», «Καλωσόρισες έρωτα»  κ ά

1940: Τορπιλισμός της «Έλλης»
Το ελαφρύ καταδρομικό «Έλλη», ήταν πολεμικό πλοίο του ελληνικού στόλου και είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Τήνου, για να αποδώσει τιμές. Μετά την τορπιλική επίθεση που δέχθηκε από τους Ιταλούς βυθίστηκε. Η άνανδρη αυτή πράξη των Ιταλών προκαλεί την αγανάκτηση του ελληνικού λαού και τον προετοίμασε για την εποποιία του ’40 πάνω στ’ αλβανικά βουνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου