Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Οι Παναγιές της Ελλάδος

Σήμερα Δεκαπενταύγουστος, η Κοίμησης της Θεοτόκου ή «Πάσχα του Καλοκαιριού», όπως λέγεται, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας προς τιμήν της Θεομήτορος. Το όνομά της βάλσαμο και παρηγοριά στα χείλη κάθε πιστού. Στην χαρά μας την ευχαριστούμε, στην λύπη μας την παρακαλούμε. Σε κάθε ελληνική γωνιά και μια Παναγιά. Ένα μικρό οδοιπορικό-προσκύνημα στην Χάρη Της


Τήνος
Η Μεγαλόχαρη, βρίσκεται στην ανηφορική οδό της Ευαγγελίστριας, λίγα μέτρα από το λιμάνι στην Χώρα της Τήνου. Το 1923, η μοναχή Πελαγία υπέδειξε τον τόπο που ήταν θαμμένη η εικόνα του Ευαγγελισμού της Παναγίας, μετά από το όνειρο που της παρουσιάστηκε η Παναγία. Εκεί ανεγέρθη ο γνωστός ναός της Παναγίας της Τήνου, όπου κάθε χρόνο οι πιστοί από όλο τον κόσμο συρρέουν στην Χάρη Της.

Σουμελά
Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά ξεκινάει από το όρος Μελά στην Τραπεζούντα, όπου δυο μοναχοί είχαν βρει την εικόνα της Παναγίας και είχαν αναγείρει ναό. Η εικόνα μετά την καταστροφή του ’22 μεταφέρθηκε στην Ελλάδα σε ναό που αναγείρουν στις πλαγιές του Βερμίου.

Πάρος
Στο λιμάνι της Πάρου στην Παροικιά, δεσπόζει ο επιβλητικός ναός της Εκατονταπυλιανής. Η παράδοση λέει ότι τον έκτισε η Αγία Ελένη μετά από τάμα που έκανε όταν κινδύνευσε από δυνατή τρικυμία στην Πάρο, πηγαίνοντας προς αναζήτηση του Τιμίου Σταυρού.

Άστρος Κυνουρίας
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μαλεβής, είναι μια από τις εβδομήντα, που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Το πρώτο μοναστήρι που φιλοξένησε την θαυματουργή εικόνα που αναβλύζει μύρο, ιδρύθηκε το 717 και αυτό που υπάρχει σήμερα το 1116.

Νίσυρος
Στην πρωτεύουσα και  λιμάνι της Νίσυρου, στο Μαντράκι, βρίσκεται η Παναγιά η Σπηλιανή. Για να προσκυνήσει κανείς την εικόνα  πρέπει να ανέβει 270 σκαλοπάτια, καθώς τον μοναστήρι που την φιλοξενεί είναι κτισμένο πάνω σ’ ένα βράχο. Η θαυματουργή εικόνα βρέθηκε γύρω στα 1400 από ένα γεωργό. Στην μια μεριά δε απεικονίζει τον Άγιο Νικόλαο και στην άλλη την Μεγαλόχαρη.

Αίγιο
Σύμφωνα με την παράδοση, το 1550 έγινε ένα ναυάγιο στα ανοιχτά του Κορινθιακού Κόλπου. Ένας ναυτικός που πάλευε με τα κύματα οδηγήθηκε στην ξηρά, από ένα φως που έβλεπε να λάμπει. Όταν έφτασε εκεί, μέσα σε μια σπηλιά βρήκε την εικόνα της Παναγίας. Το σπήλαιο που βρέθηκε η εικόνα εξελίχθηκε στο σημερινό μοναστήρι και από το 1937 καθιερώθηκε η ονομασία Παναγία η Τρυπητή, δηλωτικό της τρύπας στο βράχο που βρέθηκε η εικόνα.

Κύμη
Κοντά στην Κύμη της Εύβοιας, η Παναγία η Χιλιαδού, Κατά την παράδοση η   ονομασία της οφείλεται στο ότι είναι η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, όταν κατάφερε να διώξει τους πειρατές που λυμαίνονταν την περιοχή του Αιγαίου. Αξιοθαύμαστο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο της που χρονολογείται από το 1890.

Κεφαλονιά
Στην Ιερά Μονή της Παναγιάς της (Οφιούσας) Φιδούσας στην περιοχή Μαρκοπούλου της Κεφαλονιάς τον Δεκαπενταύγουστο εμφανίζονται στο προαύλιο του ναού και στο καμπαναριό μικρά φιδάκια, που κατά την παράδοση φέρνουν καλή τύχη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου