Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Ξανθιά, κόκκινη ή μελαχρινή;

Καλοκαιράκι, τραπεζάκια έξω, αραχτοί στην παραλία,
φαγητό στο παραλιακό ταβερνάκι ενώ ο ήλιος χτυπάει
κατακέφαλα, τι πιο δροσιστικό από ένα παγωμένο ποτήρι μπύρα.
Τραβιέται η άτιμη…

Ονομασία και ιστορία
Η μπίρα, λέξη που προέρχεται από το λατινικό bibere (πίνω), ή ζύθος, όπως είναι στα ελληνικά, είναι ένα οινοπνευματώδες αφρώδες ποτό, με κύρια συστατικά το νερό, την βύνη (συνήθως από κριθάρι) και το λυκίσκο και παρασκευάζεται με την διαδικασία της ζύμωσης, φαίνεται να έχει μια πολύ παλιά ιστορία καθώς ήταν γνωστή ακόμα από τα προϊστορικά χρόνια, με διαφορετικό ίσως τρόπο παρασκευής.
Θρεπτικά συστατικά
Η μπύρα λόγω της μαγιάς που περιέχει, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Β1, Β2, Β3, Β6 , Β12 και φυλλικού οξέος, συστατικά που παρέχουν μια ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό. Παράλληλα περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά και ακόμα φλαβονοειδή.
Υγεία και Ομορφιά
Σύμφωνα με πρόσφατες διατροφικές μελέτες, η μπύρα κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με το κόκκινο κρασί, από απόψεως καρδιοαγγειακής προστασίας.  
Το παλιό διαφημιστικό σλόγκαν ενός σαμπουάν, «μην το πιείτε λουστείτε», φαίνεται να ευσταθεί, γιατί αν προσθέσουμε μπύρα σε σπιτικές συνταγές ομορφιάς, μπορούμε να περιποιηθούμε τα μαλλιά  ή την επιδερμίδα μας.
Κατανάλωση και Μαγειρική
Πίνοντας μπύρα, ισχύει το «παν μέτρον άριστον» καθώς όλων των άλλων περιέχει και αλκοόλ, ενώ αντενδείκνυται σε ασθενείς με παθήσεις του ήπατος, ή υπερτασικούς. Όσο για την μαγειρική μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε κουρκούτι για τηγανιτά λαχανικά ή ψάρια, να μαρινάρουμε κρέατα και να μαγειρέψουμε ρύζι, κρέας ή θαλασσινά, ακόμα σε χυλό για κρέπες, αλλά και ζύμες και κέικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου