Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Λεμονάκι μυρωδάτο


Η λεμονιά είναι αειθαλές δέντρο και ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών στο γένος κίτρος Αναπτύσσεται σε μέρη θερμά και έχει πολλές ποικιλίες. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα έχουμε λεμονοπορτοκαλιά, κιτρολεμονιά, κοινή λεμονιά της Ρόδου ή της Χίου κ ά Το λεμόνι (citrus lemon) είναι ο καρπός της λεμονιάς.

Το λεμόνι χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, την φλούδα του και περιστασιακά για το σαρκώδες μέρος του καρπού. Ο χυμός περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει και την χαρακτηριστική όξινη γεύση. Ακόμα περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, κάλιο, ασβέστιο.

Ο χυμός αυτός είναι πολύτιμος για την υγεία και την ομορφιά, με δράση προληπτική και θεραπευτική, μια και πρωταγωνιστεί σε άπειρα παραδοσιακά γιατροσόφια. Αναφορές για τις ευεργετικές ιδιότητές του υπάρχουν στην «Φυσική ιστορία» του Πλίνιου που το ονομάζει citrus modicum (ιατρικό καρπό). Η δράση του είναι γνωστή και από παλιά, καθώς χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση του σκορβούτου, από τους ναυτικούς.

Ο χυμός έχει ακόμα αντισηπτικές, χωνευτικές και αντιβηχικές ιδιότητες. Μεγάλο μέρος όμως της βιταμίνης C καταστρέφεται, αν ο χυμός μείνει εκτεθειμένος στον αέρα για πολλή ώρα. Στην μαγειρική ο χυμός συνοδεύει κρέας, ψάρια, χορταρικά, μαρινάδες, γλυκά ή χρησιμοποιείται σε σάλτσες, λαδολέμονο και αυγολέμονο, ενώ το φλούδι του λεμονιού αρωματίζει γλυκά, σιρόπια και μαρμελάδες

Κατάλληλα είναι τα λεμόνια και για την αρωματοποιία. Από την φλούδα του λεμονιού βγαίνει το λεμονέλαιο- αρωματικό αιθέριο έλαιο- που χρησιμοποιείται στην
παραγωγή νερού κολώνιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου