Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Νίκος Κούρκουλος


Τέσσερα χρόνια αφότου έφυγε ο απόλυτος Έλληνας ζεν πρεμιέ

Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1934 στην Αθήνα. Ο πατέρας του Αλκίνοος ήταν κουρέας, με καταγωγή από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Τήνο. Θα τελειώσει το νυχτερινό γυμνάσιο και αρχικά θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό, κολύμβηση, μπάσκετ και ποδόσφαιρο στον Παναθηναϊκό και έπειτα θα εργαστεί σε διάφορες δουλειές, σε υφαντουργείο, χρωματοπωλείο, χρυσοχοείο κ ά.

Η γνωριμία του με τον Μάνο Κατράκη θα τον φέρει σε επαφή με τον κόσμο του θεάτρου. Σπουδάζει ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο και την επόμενη χρονιά από την αποφοίτησή του, στις 5 Φεβρουαρίου του 1959, παίρνει το θεατρικό βάπτισμα, με ένα μικρό ρόλο, στο θέατρο Κεντρικόν, όπου η Έλλη Λαμπέτη και ο Δημήτρης Χορν έχουν ανεβάσει την «Κυρία με τας καμελίας».

Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα θεατρικές επιτυχίες μεταξύ άλλων: «Ιούλιος Καίσαρας», «Πύργος» του Κάφκα, «Ίλια Ντάρλινγκ», δίπλα στην Μελίνα Μερκούρη στο Μπρόντγουεϊ, «Όπερα της πεντάρας», «Να ντύσουμε του γυμνούς» του Πιραντέλο, «Λούλου» του Βεντεκίντ. Το 1974 αποκτά την δική του θεατρική στέγη, θέατρο Κάππα, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζει Μπρέχτ, Τσέχοφ, Ανούιγ, Πίντερ. Σημαντικές παραστάσεις: «Γλάρος», «Ψηλά από την γέφυρα», «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Φωλιά του κούκου».

Συμμετέχει ακόμα σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, «Μήδεια»(1959), Ορέστης» του Ευριπίδη, (1971), «Οιδίπους τύραννος» (1982), «Φιλοκτήτης» (1991) στην Επίδαυρο
Γύρισε περισσότερες από 33 ελληνικές ταινίες, ενώ συμμετείχε και σε ξένες παραγωγές. «Κατήφορος» (1961), «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Ορατότης μηδέν», «Κατάχρηση εξουσίας», «Οι αδίστακτοι» (1965), «Λόλα», «Κοινωνία, ώρα μηδέν»,«Αστραπόγιαννος» (1970) Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στο «13ο κιβώτιο» το 1992.

Στην θητεία του στο Εθνικό Θέατρο από το 1994, ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής, δημιούργησε την «Πειραματική Σκηνή», το «Παιδικό Στέκι» και τον «Άδειο Χώρο», ενώ παράλληλα αγωνίστηκε για την ανακαίνιση του ιστορικού θεάτρου. Από το 1975 έως το 1980 ήταν πρόεδρος της Ένωσης Θιασαρχών Ελληνικού Θεάτρου (ΠΕΕΘ).

Το 1966 παντρεύτηκε την Μελίτα και απόκτησε μαζί της δυο παιδιά, τον Άλκη, που είναι επίσης ηθοποιός και την Μελίτα, που μάλιστα του χάρισε δυο εγγόνια.. Το 1988 γνώρισε και έπειτα παντρεύτηκε την Μαριάννα Λάτση, με την οποία απέκτησε την Εριέττα και τον Φίλιππο.

Η αναπάντεχη περιπέτεια με την υγεία του θα ξεκινήσει το 2001. Θα παλέψει παλικαρίσια για πέντε χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες η κατάστασή του θα επιδεινωθεί και θα εισαχθεί στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Θα χάσει την μάχη για την ζωή στα 73 του χρόνια, το πρωί της 30ης Ιανουαρίου του 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου