Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

2008: Πέθανε νικημένη από την επάρατη νόσο η Ντόλυ Γουλανδρή, η ψυχή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης


Η Ντόλυ Κουμαντάρου, ήταν γόνος εφοπλιστής οικογένειας. Το 1948 θα παντρευτεί τον Νίκο Γουλανδρή. Σε μια εκδρομή στην Ηρακλειά, αποκτά το πρώτο της ειδώλιο και από κει και πέρα αποκτώντας άδεια συλλέκτη και με την βοήθεια του Γιάννη Παπαδημητρίου, στελέχους της αρχαιολογικής εταιρείας, κάνει όνειρο και όραμα της ζωής της την διατήρηση, τον επαναπατρισμό και την προβολή του κυκλαδικού και αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Τεράστια η προσφορά της, στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, με την ίδρυση από κοινού με τον σύζυγό της Νικόλαο Γουλανδρή το 1986, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία, όπου στέγασαν την ιδιωτική τους συλλογή της Κυκλαδικής και της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης.

360: Εγκαινιάζεται ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας
Ο Κωνστάντιος ο γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στα χρόνια του οποίου τελείωσε η κατασκευή του ναού, (βάσει των πληροφοριών του Γεωργίου Κεδρηνού), έφερε στον ναό λαμπρά δώρα, χρυσά και αργυρά ιερά σκεύη, χρυσοποίκιλτα καλύμματα της Αγίας Τράπεζας, πολυτελείς πολυελαίους, ενώ τέλος μετέφερε από την Αντιόχεια και κατέθεσε στον ναό, τα ιερά λείψανα των μαρτύρων Παύλου, Θεοδούλου, Πορφυρίου και Παμφίλου. Τα εγκαίνια του ναού τελέστηκαν με επισημότητα από τον επίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Ευδόξιο.

1835: Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, ο Δημήτρης Βικέλας, ποιητής και πεζογράφος. Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

1923: Εφαρμόζεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου