Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Γιάννης Καραμπεσίνης


Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Τρίτης, ο λαϊκός τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού.

Ο Γ. Καραμπεσίνης γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1931. Καταγόταν από οικογένεια βιολιτζίδων της Κρήτης. Αρχικά ξεκίνησε παίζοντας κιθάρα. Την τρέλα του για το μπουζούκι την πήρε από τον Μανώλη Χιώτη. Το 1960 θριάμβευε στο νυχτερινό κέντρο «Σπηλιά του Παρασκευά». Λίγο αργότερα, η μεγάλη επιτυχία του «Τάμπα-Τούμπα» έδωσε το όνομά της και στο κέντρο που τραγουδούσε.

Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της εποχής του, όπως η Μαίρη Μαράντη, που υπήρξε και σύζυγός του, Μαίρη Λίντα, Δούκισα, Μπέμπα Μπλανς, Πόλυ Πάνου. Ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς δίσκους του: «Τσιφτετέλι, Νο 2» (1971), «Μαίρη Μαράντη» (1971), «Αγάπες και παράπονα» (1984), «Θα φύγω μόνος μου» (1985), «Σε καινούρια τραγούδια» (1990). Μετείχε επίσης στους δίσκους «Ρετσίνα και μπουζούκι, 3» (1964), «Η ρεμπέτισσα, Νο 3» (1982) κ.ά.

Γνωστά τραγούδια του: «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη», «Πήραν τα στήθια μου φωτιά», «Κάψε με να ησυχάσω», «Η παντρεμένη», «Σαν το έρημο πουλί», «Χέρι-χέρι» «Τα μελιτζανιά σου μάτια», «Θα φύγω κι ας πονώ», «Του φτωχού ο πόνος», «Τσιφτετέλι παιχνιδιάρικο», «Ξημερώνει η γιορτή σου», «Της φτώχειας τα παιδιά», «Παλιοκόριτσο», «Τσιφτετέλι με μπουζούκι». Ήταν μέλος της ΑΕΠΙ από το 1995.
Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών καθώς είχε υποστεί έμφραγμα. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη από το Τρίτο Νεκροταφείο Αθήνας στη Νίκαια, στις 14.45

Επιμέλεια: Χάρης Κόντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου