Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

1849: Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθηνών –Πειραιώς


Το έργο πραγματοποιήθηκε από την Ανώνυμο Εταιρεία με την επωνυμία «Απ’ Αθηνών εις Πειραιά Σιδηροδρόμου» (ΣΑΠ ΑΕ) και όταν αργότερα ο σιδηρόδρομος ηλεκτροδοτήθηκε μετονομάστηκε σε «Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών- Πειραιώς» (ΗΣΑΠ.), ο γνωστός «Ηλεκτρικός». Τα εγκαίνια του ατμοκίνητου σιδηρόδρομου τελούνται μέσα σε ατμόσφαιρα γενικού ενθουσιασμού, καθώς ένα όνειρο χρόνων, η σύνδεση της Αθήνας με τον Πειραιά, πραγματοποιείται. Η ατμομηχανή είχε 6 βαγόνια, κάλυπτε διαδρομή 8,5 χιλιομέτρων από το Θησείο μέχρι τον Πειραιά και η διάρκειά της διαδρομής ήταν 19 λεπτά περίπου. Στο πρώτο δρομολόγιο επιβάτες ήταν η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλ. Ζαϊμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και λοιποί επίσημοι.

273: Γεννήθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Γεννήθηκε στην Ναϊσσό της Μοισίας (σημερινή Νίσσα της Σερβίας) και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Χλωρού και της Ελένης (μετέπειτα Αγίας).

1892: Πέθανε ο Λουί Βουτόν, ιδρυτής της ομώνυμης γαλλικής εταιρείας ειδών ταξιδίου και αξεσουάρ πολυτελείας.

1959: Θεμελιώνεται το ξενοδοχείο Χίλτον, από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή

1969: Ξεκινά η πρώτη προβολή της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά.
Η ταινία ήταν βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού και αναφερόταν στην δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη και στην αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη. Η δράση της ταινίας, όπως και τα γυρίσματα έγιναν στην Αλγερία για ευνόητους πολιτικούς, καθώς στην Ελλάδα ήταν η δικτατορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου