Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Το "ρολόι" για την πίεση


Μια ιατρική συσκευή που μπορεί να φορεθεί σαν ρολόι στο χέρι, ετοιμάζεται να φέρει, τα επόμενα χρόνια, επανάσταση στον τρόπο που μετρείται η πίεση του αίματος, παρέχοντας πολύ πιο ακριβή στοιχεία.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία, υπό τον καθηγητή Μπράιαν Ουίλιαμς, σε συνεργασία με την εταιρία ιατρικού εξοπλισμού HealthSTATS International της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με το ΒΒC, ανέπτυξαν μια συσκευή που καταγράφει την πίεση στην μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, την αορτή, δίνοντας μάλιστα πολύ πιο ακριβείς μετρήσεις σε σχέση με την παραδοσιακή συσκευή στο μπράτσο.

Η νέα τεχνολογία, η ανάπτυξη της οποίας χρηματοδοτείται με 5,6 εκατ. λίρες από το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, βασίζεται σε ένα αισθητήρα που καταγράφει το σφυγμό και στη συνέχεια στέλνει τα στοιχεία σε ένα υπολογιστή, μαζί με τις μετρήσεις από την παραδοσιακή μέθοδο.

Οι επιστήμονες μπορούν έτσι να «διαβάσουν», από την αορτή, την πίεση του αίματος κοντά στην καρδιά. Η αορτή, που απέχει λίγα χιλιοστά από την καρδιά και βρίσκεται σχετικά κοντά στον εγκέφαλο, δίνει πιο αξιόπιστη εικόνα της πίεσης του αίματος.

Επίσης η μέτρηση της πίεσης κοντύτερα στην καρδιά δείχνει πιο καθαρά κατά πόσο είναι αποτελεσματική μια εξελισσόμενη θεραπεία για την πίεση, συνεπώς η συσκευή θα επιτρέψει την ταχύτερη αναπροσαρμογή μιας θεραπείας που δεν έχει το κατάλληλο αποτέλεσμα, προφυλάσσοντας έτσι καλύτερα από ένα πιθανό εγκεφαλικό.

Η νέα συσκευή, που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σύντομα σε νοσοκομεία, ενώ θα γίνει ευρέως διαθέσιμη σε πέντε χρόνια, όπως είπε ο Ουίλιαμς, «θα αλλάξει τον τρόπο που η πίεση του αίματος μετρείται εδώ και πάνω από ένα αιώνα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου