Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Αμαλία Φλέμινγκ


Η Αμαλία Κουτσούρη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Ιουνίου του 1912 και ήταν κόρη του γνωστού δερματολόγου της Πόλης Χαρίλαου Κουτσούρη. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και του Παρισιού.

Το 1945 με υποτροφία πηγαίνει στο Λονδίνο στο Whitght Fleming Institute, όπου εργάστηκε με τον νομπελίστα μικροβιολόγο Αλέξανδρο Φλέμινγκ. Η γνωριμία τους θα καταλήξει σε γάμο μερικά χρόνια αργότερα και η Αμαλία Κουτσούρη θα μετονομαστεί σε Φλέμινγκ, ενώ θα πάρει και τον τίτλο της λαίδης.

Το 1949 επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει την διεύθυνση του Ευαγγελισμού.
Κατά την διάρκεια της δικτατορίας αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση. Το ’71 συλλαμβάνεται και μετά από σκληρή ανάκριση 25 ημερών, δικάζεται και καταδικάζεται σε φυλάκιση. Η απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου Αθηνών θα αλλάξει σε απέλαση και στέρηση της ιθαγένειας της, από τον φόβο αντίκτυπων.

Θα παραμείνει στο Λονδίνο μέχρι το ’74, μόνη της πλέον γιατί ο Φλέμινγκ έχει πεθάνει. Με την μεταπολίτευση επιστρέφει στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται πολιτικά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το ’77 εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας. Επανεκλέγεται στην Α΄ Αθηνών το ’81 και το ’85.

Τα τελευταία χρόνια κάνει σκοπό της ζωής της, την δημιουργία Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας, που δυστυχώς θα πραγματοποιηθεί μετά τον θάνατό, που θα επέλθει στις 26 Φεβρουαρίου του 1986, στα 74 της χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου