Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Κατσικίσιο γάλα και τυρί


Δυο προϊόντα που ανάγουν κατευθείαν στην ελληνική παράδοση

Κατσικίσιο ή γίδινο όπως είναι ευρύτερα γνωστό στην χώρα μας το γάλα και το τυρί, βρίσκονται στο ελληνικό τραπέζι από τα αρχαία κιόλας χρόνια, καθώς υπάρχει σαφής αναφορά τους ακόμα και στον Όμηρο.

Μεγάλη η θρεπτική αξία του κατσικίσιου γάλακτος, καθώς περιέχει πρωτεΐνες, , υδατάνθρακες, βιταμίνες Α, Β1, Β3, μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο) και ιχνοστοιχεία σε ποσά μάλιστα που καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού.

Η σύσταση του σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και το ιδιαίτερο άρωμα και η γεύση του, εξαρτάται από την «ποικιλία» της κατσίκας και από την εποχή του χρόνου που αρμέγεται.

Το κατσικίσιο γάλα πρέπει απαραίτητα να βράζεται και όχι να καταναλώνεται κατευθείαν από το άρμεγμα. Προτιμάτε πάντα το παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα. Σε σύγκριση με το αγελαδινό είναι πιο εύπεπτο, καθώς περιέχει λιγότερη λακτόζη, μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης Α και ασβεστίου, έχει λιγότερες θερμίδες, όσο για το πιο λευκό του χρώμα οφείλεται στην έλλειψη καροτενοειδών χρωστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου