Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

2003: Πέθανε ο Δημήτρης Ποταμίτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας


Γεννήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου τον Μάρτιο του 1945. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Το 1973 ιδρύει το Θέατρο Έρευνας, όπου εκτός από ηθοποιός, ήταν σκηνοθέτης, αλλά και συγγραφέας των έργων, ιδίως των παιδικών που παρουσίαζε.
Πρωταγωνίστησε σε έργα μεγάλων συγγραφέων Ελλήνων και ξένων, Σοφοκλής, Αριστοφάνης, Μολιέρος, Λόρκα, Μπρέκτ, Ντοστογιέφσκι κ ά, ενώ ήταν ο πρώτος που παρουσιάστηκε σε ρόλους ατόμων με ιδιαιτερότητες. Ο σημαντικότερος ρόλος του ως ηθοποιού, θεωρείται «Ο άνθρωπος-ελέφαντας». Ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στην παράσταση «Φάρμα των ζώων», σε επιθεωρήσεις στο Δελφινάριο και στο μιούζικαλ «Καμπαρέ», που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Ασχολήθηκε ακόμα με την συγγραφή ποιημάτων «Συμπόσιο», «Κυπριάδα», «Ένα δέντρο που νομίζει πως είναι πουλί», «Ο άλλος Δημήτριος» και θεατρικών έργων «Πως φαγώθηκε η Κοκκινοσκουφίτσα», που ανέβασε ο θίασος του Στέφανου Ληναίου και «Οι τελευταίες περιπέτειες του Αδάμ και της Εύας» που ανέβασε στο δικό του θέατρο το 1974, «Γλυκό του κουταλιού» κ ά.

1802: Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.
Γεννήθηκε στο Μπεζανζόν, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως ανώτατος αξιωματικός του γαλλικού στρατού

1815: Ο Ναπολέων με 1200 οπαδούς του ξεκινά από το νησί Έλβα, όπου ήταν εξόριστος, με προορισμό το Παρίσι, για να ξανααναλάβει την εξουσία

1936: Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες ο Φερδινάνδος Πόρσε, παρουσιάζει το λαϊκό αυτοκίνητο, γνωστότερο ως Volkswagen

1987: Ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου