Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Αγία Φιλοθέη


Σήμερα 19 Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη της Αγίας Φιλοθέης, που το όνομά της φέρει το γνωστό προάστιο των Αθηνών η Φιλοθέη.

Η Φιλοθέη ή Παρασκευή Μπενιζέλου, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1522. Το πατρικό της σπίτι, βρισκόταν, εκεί που είναι σήμερα το μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, γι αυτό άλλωστε η οδός ονομάζεται και Αγίας Φιλοθέης. Όταν έγινε 14 χρονών την πάντρεψαν μ’ έναν πλούσιο, αλλά βάναυσο άνθρωπο. Ύστερα από τρία χρόνια γάμου πεθαίνει ο σύζυγός της και γίνεται μοναχή με το όνομα Φιλοθέη.

Διαθέτει την περιουσία της στην ίδρυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων με την επωνυμία «Παρθενώνας» στα Πατήσια, στο Ψυχικό και την Καλογρέζα. Στην περιοχή του Ψυχικού, άνοιξε ένα πηγάδι, για να ξεκουράζονται οι κατάκοποι αγρότες που δούλευαν κάτω από τον ζεστό ήλιο. Λέγεται ότι από το ψυχικό αυτό της μοναχής Φιλοθέης, πήρε το όνομά της η περιοχή.

Αλλά και η περιοχή της Καλογρέζας, οφείλει το όνομά της, στην μονή που είχε ιδρύσει η Φιλοθέη, την μονή της καλογραίας, όπως την αποκαλούσαν οι Αθηναίοι, ενώ σύμφωνα με άλλη ετυμολογία «καλογρέζα» στα αρβανίτικα σημαίνει μοναχή.

Οι δραστηριότητες αυτές, προκάλεσαν την οργή των Τούρκων, που την νύχτα της 3ης Οκτωβρίου του 1588 κατά την διάρκεια μιας ολονυκτίας, θα την συλλάβουν, θα την δέσουν –στην κολώνα που σώζεται μέχρι και σήμερα στα δεξιά του ναού –και θα την βασανίσουν. Θα υποκύψει στα τραύματά της στις 19 Φεβρουαρίου του 1589. Στο μέρος όπου παρέδωσε το πνεύμα της υψώνεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Φιλοθέης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου